Cîţu: csütörtökön újabb lazításokról dönt a kormány

Florin Cîţu miniszterelnök Fotó: gov.ro

Florin Cîţu miniszterelnök kedden közölte: a következő kormányülésen, amelyet csütörtökön tartanak, elfogadják a június elsejétől érvénybe lépő lazításokat.

Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségi ülése előtt úgy nyilatkozott: tartják magukat a lazító intézkedések ütemtervéhez. Ismételten hangsúlyozta, hogy az oltáskampány célja a járvány legyőzése, és Romániában csökken a fertőzöttségi ráta.

„Láthatjuk, hogy a harmadik hullámnak vége. Az intenzív terápián kezelt személyek száma jelenleg 1600-ról 600-ra csökkent. Naponta csökken a pozitív esetek száma is” – sorolta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezeknek a számoknak a fényében semmi nem indokolja, hogy ne tartsák magukat a június elsejére, július elsejére és augusztus elsejére beígért lazítások ütemtervéhez.

A miniszterelnök azt is közölte: tárgyalt az egészségügyi miniszterrel a Covid-kórházak fokozatos felszabadításáról, ugyanakkor viszont kidolgozott eljárásra van szükség, amelyet abban az esetben alkalmaznának, ha újabb járványhullám ütné felé a fejét.

Cîţut egy esetleges őszi járványhullámra való felkészülésről is nyilatkozott, mint mondta, minden forgatókönyvre felkészültek, de ő maga nem hiszi, hogy a korábbi helyzet még egyszer előállhat.

Arról is beszélt: a lakosság beoltása a vártnál jobb eredményt hozott, a fertőzöttségi ráta ennek köszönhetően csökkent, noha nem rendeltek el lezárást.

Átoltottság szempontjából a legjobb eredményeket a nagyvárosokban regisztrálják, és mivel Bukarestben a legnagyobb az átoltottság, ezért itt engedélyezik az első koncertet, a másodikat pedig Kolozsváron – tette hozzá.

HN-információ