CFA: Az euró bevezetése 2030-ban várható

Címlapkép: Pixabay/MabelAmber

A CFA Románia idén 5,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 6,2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol, prognózisuk szerint az euró romániai bevezetése 2030-ban várható.

A befektetési szakértőket tömörítő egyesület havonta készít felmérést a pénzügyi elemzők körében Románia gazdaságának egy évre szóló távlatairól, 2020 áprilisától pedig a koronavírus-járvány gazdasági hatásait is vizsgálja.

A CFA Románia hétfői közleménye szerint a legfrissebb felmérésükben megkeresett elemzők 77 százaléka úgy vélte, hogy a pandémia okozta válság 2022-ig elhúzódik, az államadósság pedig egy év múlva eléri a GDP 52 százalékát.

A válaszadók átlagban 4,11 százalékos inflációval számolnak 12 hónap múlva, 74 százalékuk szerint a pénzromlás gyorsul a következő egy évben.

A megkérdezett elemzők 93 százaléka szerint a lej gyengülni fog az euróval szemben a jelenlegi értékéhez képest a következő 12 hónapban, a szakértők fél év múlva átlagban 4,9741 lejes, egy év múlva 5,0261 lejes euróárfolyammal számolnak.

A felmérés szerint ugyanakkor júniusban az előző hónaphoz képest nőtt, és a történelmi csúcshoz közeli 76,2 ponton áll a 0-tól 100-ig terjedő skálán a román gazdasággal szembeni bizalom indexe. A mutatónak két összetevője van, az egyik a jelenlegi gazdasági helyzetet tükrözi, a másik a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásokat. A CFA Románia szerint mindkét összetevő növekedett.

: an accessible web community