Buszokkal helyettesítik a vonatokat

Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Vonatpótló autóbuszok közlekednek hétfőtől két héten át Madéfalva és Csíkszentkirály között, mivel elkezdik bontani a felüljáró vasút fölötti részét. Az éjszakai és hétvégi járatok továbbra is a megszokott menetrend szerint közlekednek.

A Csíkszereda nyugati részénél található vasúti felüljáró bontási munkálatai hamarosan a folyamat egyik legnehezebb szakaszához érkeznek: a vasút fölötti rész elemeinek elbontása következik. A munkálatok hétköznap zajlanak: június 13–17-én, reggel 9 és este 19 óra között, valamint a június 18–22-i héten, reggel 10-től este 19 óráig. A bontás ideje alatt vonatpótló buszokkal szállítják az utasokat Madéfalva és Csíkszentkirály között, ahonnan ismét vonattal folytathatják útjukat.
Roșu Cornel, a csíkszeredai vonatállomás főnöke lapunk kérdésére elmondta, az említett periódusra és útszakaszra találtak alternatív megoldást.
– Ebben az időszakban mindkét irányban vonatpótló buszokkal oldjuk meg az utasok szállítását. Az utasok a buszra való felszálláskor csupán az érvényes, előre megvásárolt vonatjegyüket kell felmutassák a buszsofőrnek – mondta a vonatállomás-főnök. Hozzátette: az éjszakai vonatjáratok továbbra is menetrendszerűen fognak közlekedni az útvonalon. A változást hetekkel korábban kifüggesztették a vonatállomásokon, közölte Roșu Cornel.
Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a lezárással kapcsolatosan elmondta, most az elemek eltávolítása zajlik, később, amikor az új elemeket helyezik vissza, még egy hasonló időszakra kell majd számítani.
– A vonatpótló autóbuszok költsége a projekt része, azaz a buszok költségeit ebben az időszakban belekalkulálták a hídépítés költségvetésébe – tudtuk meg Csíkszereda polgármesterétől. Bors Béla beruházásokért felelős alpolgármester elmondta, hogy a következő két hétben az elkerülő úton is számítani kell félsávos útlezárásokra.
– Lehetséges, hogy éjszakai műszakot is vállal a kivitelező, hogy a nappali forgalmat ne akadályozza az építkezés. A munkálat ideje alatt a vasúti elektromos hálózatot is le kell kapcsolják – mondta az alpolgármester. A vonatpótló autóbuszok kapcsán az alpolgármester hozzátette: a szerződés alapján kétszáz férőhelyet kell biztosítaniuk a vonatok utasainak, minden egyes járat alkalmával.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community