Burgonyatárolás romlás- és súlyvesztésmentesen

A tárolótér levegőjének kivezetésén, tisztításán és atomizált vízzel történő keverésén keresztül a burgonya raktározásakor fellépő romlás- és súlyvesztés megelőzésére is alkalmas tárolási technológiát dolgoztak ki amerikai kutatók. Az új módszer működési elve a székelyföldi pityókatermelők számára is hasznos lehet.

Humigátornak nevezett szerkezet és ultraibolya sugárzás segítségével, csírázásgátlók alkalmazása nélkül is lehetővé teszi a burgonya romlás- és jelentős súlyveszteségmentes tárolását az a módszer, amit az amerikai Idaho állam burgonyatermesztő szakértői és kutatói fejlesztettek ki – számol be a freshplaza.com cikke alapján az agroinform.hu mezőgazdasági hírportál.
A humigátor egy olyan gép, amely a tárolótér levegőjét kivezeti, kitisztítja, és atomizált vízzel keveri össze. Nyomásváltoztatást alkalmazva, a vízrészecskék nagy sebességgel mozognak, és befognak minden baktériumot, vírust és egyéb kórokozót, illetve szennyező anyagot a levegőből. A készülék különválasztja a szennyezett vizet a levegőtől, és az utóbbit megtisztítva fújja vissza a tárolótérbe.
A burgonya a megtisztított légtérben akár 12 hónapig károsodás nélkül tárolható, amit elsősorban a tárolótér megtisztított levegője és annak magas – 95-98 százalékos – páratartalma biztosít. A módszer még a csírázásgátlók alkalmazását is feleslegessé teszi. A laboratóriumban tesztelt humigátor legnagyobb előnye pedig a burgonyavész teljes háttérbe szorítása. A módszer 500 és 50 000 tonna között bármilyen mennyiségű burgonya tárolásánál alkalmazható.

HN-információ