Bűnvádi eljárás a kormányfő ellen

A korrupcióellenes ügyészek elrendelték a bűnvádi eljárás megkezdését Victor-Viorel Pon­ta kormányfő ellen. A Dan Şo

Ponta a DNA-tól kifele tartva nyilatkozik az újságíróknak. Kitart
Ponta a DNA-tól kifele tartva nyilatkozik az újságíróknak. Kitart

­va-ügyhöz kapcsolódó eljárás során a miniszterelnököt tizen­hétrendbeli okirat-hamisítással, sorozatos adócsalásban való bűn­részességgel és pénzmosással vádolják.

HN-összefoglaló
Váratlan fordulatot vett pénteken a Dan Şova szociáldemokrata politikus, volt miniszter elleni eljárás: a korrupcióellenes igazgatóság ügyészei (DNA) elrendelték a Victor Ponta kormányfő elleni bűnvádi eljárás megkezdését. A DNA közleménye szerint a miniszterelnököt tizenhétrendbeli okirat-hamisítással, sorozatos adócsalásban való bűnrészességgel és pénzmosással vádolják.
A dokumentum kitér arra, hogy a Şova és társai ügyvédi iroda által a Turceni és Rovinari energetikai komplexumokkal meg­kötött jogszolgálati szerződés alapján szerzett bevétel nagy része kizárólag Dan Şova és a közvetlen környezetében lévő személyek magánérdekét szolgálta. 2015. május 6-án az ügyészek kikérték az illetékes adóhatóságtól, megvizsgálták a Şova és társai, valamint a Victor Ponta ügyvédi iroda közötti számlákat és kifizetéseket, és a következőket állapították meg: 2007. augusztus 30-án szakmai együttműködési szerződést kötött meghatározatlan időre a Şova és társai és a Ponta ügyvédi iroda bűnvádi, kereskedelmi jogi és más természetű ügyekben. A megállapodás szerint az ügyvédi honoráriumokat a Şova és társai iroda bevételezi, Victor Ponta pedig havonta 2000 euró értékű számlát állít ki ügyvédi szolgálataiért. Egy kiegészítő okirattal 2008 áprilisában ezt az összeget 3000 euróra emelték. Az együttműködési megállapodás 2008 decemberéig, Ponta kormányfővé való kinevezéséig tartott.
A vélt szakmai együttműködés fejében 2007 októbere és 2008 decembere között Ponta ügyvéd 17 számlát állított ki 181 439,98 lej értékben. A számlákat a Şova és társai irodához nyújtották be elszámolásra, amely ki is fizette ellenértéküket, noha – a DNA közleménye szerint – Ponta nem végzett semmilyen szakmai munkát az együttműködési szerződés alapján. A dokumentum szerint utólag, 2011 októberében Ponta megegyezett Șovával abban, hogy ez utóbbi jogi tevékenységi beszámolókat állít össze a megegyezés 16 hónapjára. Lévén, hogy Victor Ponta bűnügyekre szakosodott, e beszámolók az ügyvédi iroda bűnügyeiben nyújtott szakmai segítségre kellett vonatkozzanak. Így hát a megegyezés alapján 2011 augusztusa folyamán 16 hamis dokumentumot állítottak ki a 2007 októbere és 2008 decembere közötti időszakban kifejtett tevékenységre vonatkozóan. A DNA közleménye szerint e dokumentumokat „copy paste” módszerrel állították ki a Şova és társai ügyvédi irodában dolgozó ügyvédek, akik azt nyilatkozták, hogy soha nem dolgoztak együtt Victor Ponta ügyvéddel. A valóságban Victor Ponta nem végezte el, még csak részben sem a vázolt tevékenységeket – olvasható a közleményben, amely szerint Ponta az így kapott összeg egy részét két bukaresti lakás vásárlására fordította.
A DNA közleménye arra is kitér, hogy 2008 novembere és 2009 decembere között Victor Ponta más jellegű juttatásban is részesült a Şova és társai ügyvédi iroda részéről: megkapta egy Mitsubishi Lancer Evo 10 személygépkocsi ingyenes használati jogát, a jelzett időszakban az ügyvédi iroda fizette ki az autó vásárlásának előlegét (37 027,41 lejt) és havi mintegy 6000 lej lízingdíjat, összesen 79 641,11 lej értékben. 2009 júniusában Ponta átvette az autó lízingdíjának fizetését, anélkül, hogy fizetett volna érte a Şova és társai ügyvédi irodának. A közlemény leszögezi, hogy az ügyvédi iroda az autót kimondottan Ponta kérésére vásárolta meg.
A DNA közleményéből az is kiderül, hogy az ügyészek érdekellentét háromrendbeli bűncselekménye ügyében is bűnvádi eljárást folytatnak Victor Ponta ellen, amit kormányfői minőségében követett el. A DNA közleménye szerint Victor Ponta 2012 augusztusában kinevezte Dan Șovát parlamenti kapcsolatokért felelős miniszternek, 2012 decemberében az országos érdekeltségű beruházásokért és a külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszternek, 2014 februárjában a közlekedési minisztérium ideiglenes vezetőjének, ugyanazon év márciusában pedig szállítási miniszternek, olyan körülmények között, hogy a közelmúltban mintegy 250 000 lej anyagi juttatásban és egy gépkocsi ingyenes használati jogában részesült Dan Șova részéről. A közlemény ismételten felsorolja a kapott összegeket, majd azt írja, hogy a DNA főügyésze kérte a parlament hozzájárulását a bűnvádi eljárás megkezdéséhez. Végül a közlemény leszögezi, hogy az eljárás ideje alatt Victor Pontát megilleti az ártatlanság vélelme.