Bükkfalvi SICVLICVM

Simó Márton felvétele

A Hargitai Megyenapok programsorozatához illeszkedve, a Tájházak hete egyik kiegészítő eseményeként került sor Bükkfalván a Múlt Idők Házánál egy újabb SICVLICVM-plakett és emléklap kihelyezésére.

Ez a hajlék 1887-ben, amikor a mostani tulajdonos apai nagyanyja született, már megvolt. A kétosztatú lakóház kivitelezésének stílusa, padlózata, ajtói, ablakai, gerendázata alapján azonban arra következtethetünk – mivel pontos adat nem áll rendelkezésre –, hogy a 19. század első harmadában épülhetett. Esetleg bizonyos elemeit másodlagos beépítés során hasznosíthatták újra.

Az örökösnek kellő odafigyeléssel és ragaszkodással sikerült megtartania a berendezési tárgyakat. Valamikor itt kerekesműhely is működött, amelynek eszköztára egyben megmaradt. László Árpád évtizedek óta gyűjti a régi tárgyakat, amelyekkel folyamatosan kiegészíti a berendezést, illetve bővíti a bemutatott tematikákat. A ház és a csűr közé „kocsiszínt” épített, ahol a hagyományos gazdálkodás eszköztárát tekintheti meg a látogató. A Múlt Idők Háza 2014 óta látogatható, időnként pedig befogad kulturális jellegű közösségi eseményeket is.

A mostani alkalommal kihelyezték a SICVLICVM-plakettet és emléklapot, amely egyúttal elismerés a László házaspárnak, Ildikónak és Árpádnak, akik nemcsak a Múlt Idők Házát őrzik, hanem gyakorlatilag a teljes utcaképet, ugyanakkor gondozzák a Román Viktor-szoborparkot is. A közelmúltban vásároltak meg egy harmadik bennvalót is, amely a Múlt Idők Háza és az Alkotóház mellett hamarosan új ékessége lehet a bükkfalvi tanyabokornak.

A péntek délután tartott meghitt hangulatú ünnepségen jelen voltak a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai, akik egyúttal bemutatták intézményük Hargita megyei tájházakról szóló kiadványát. Több tájházat fenntartó család és magánszemély is érdeklődéssel és örömmel vett részt az eseményen, akik megfigyelhették, hogy milyen bővítéseket végeztek újabban László Árpádék, és hogyan teljesítik önként vállalt feladataikat, amellyel öregbítik a község hírnevét és hozzájárulnak Homoródszentmárton község idegenforgalmi kínálatának színesítéséhez. A Múlt Idők Házát Simó Sándor, a Székelyudvarhely Belvárosi Unitárius Egyházközség lelkésze áldotta meg.

László Ildikó és Árpád vendéglátó-háztulajdonosok, Simó Sándor lelkipásztor, Simó Márton író, újságíró, az Élős Székelyföld Munkacsoport elnöke – Farkas Antal felvétele

A nemrég bevezetetett újítás szerint, amely arról szól, hogy a –„SICVLICVM-klubba” belépőnek meg kell neveznie a következő objektumot, amely alkalmas a figyelemre, László Árpádék a Kerekes Edit által létesített és működtetett székelypetki tájházat ajánlották a program kezdeményezői és működtetői, az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport figyelmébe.

A külön meg nem jelölt fotókat Simó Márton készítette.

HN-információ

Tekintse meg Farkas Antal helyszíni kisfilmjét:

 

 

: an accessible web community