Büdösfürdői pillanatképek

Bartha László az üzemképtelen mofettát mutatja. Gáz

A rendszerváltás óta nem történt előrelépés a Csíkszentimrei Büdösfürdő kérdésében, annak dacára, hogy mindezen idő alatt számos erőfeszítést tettek a lakók és községvezetők is az üdülőtelep fellendítésért. A valamikori három mofettából az évekkel ezelőtt beépített és tavaly bérbe adott gázfürdőt még nem sikerült üzembe helyeznie a bérlőnek, a legújabb, felső mofettából pedig eltűnt a gáz, így az ún. alsó, legkisebb mofetta szolgálja még a fürdővendégeket, akikből viszont még egy átlagos délelőtt sincsen hiány.

Bartha László az üzemképtelen mofettát mutatja. Gáz
Bartha László az üzemképtelen mofettát mutatja. Gáz

[dropcap]E[/dropcap]gy olaszteleki vendég és egy csíktaplocai házaspár üldögélt ráérősen az alsó büdösgödörben. Böjte Zoltánnak hátgerincműtét után javasolta az orvosa a mofettát húsz évvel ezelőtt: – Akkor vettük a házat, s azóta idejárunk – idézi fel. – Nem árt nekem, sőt használ is, csak nem merem mondani…
A gyógyhatással Dimény Lajos is elégedett, de a haladattal nem:
– A fürdőt megépítették, s a középső mofettát eltüntették, ráépítették az épületet – mondja a közelben levő minisztériumi és megyei tanácsi pénzből felépített épületre célozva. – Ez a gödör, ahol vagyunk, szűk, a másikban, a külsőben nincs gáz. A tanács miért nem fordítja vissza ide az adót, ami az ezernél is több lakásból befolyik, s indítaná el a fürdőt! A régi fürdő összeomlott. Harminc esztendővel ezelőtt fenn lehetett tartani, most készen az épületet megépítették, s nem lehet elindítani…
A mofettázók szerint hétvégeken sokszor sorba kell állni az egyetlen működő kis gödörnél, de még ez sem szegi kedvét a várakozóknak.
– A Jóisten után ennek a helynek köszönhetem, hogy még létezek – állítja a marosvásárhelyi Vinczi Erzsébet, aki hasnyálmirigy-gyulladása után itt született újra, s a mofetta közelében a padon pihen.
Beszélgetőtársa, a szintén marosvásárhelyi Bagotai Erzsébet hátgerincproblémák miatt jött a Büdösbe 30 évvel ezelőtt.
– Jelen voltunk, láttuk, amikor szétdobták a középső mofettát – meséli. – Egyik gerendát egyfelé, a másikat másfelé, faragott gerenda, írott gerenda, régiek s újak repültek… Bántott. Én elég sokat javultam annak a gödörnek köszönhetően, de mások is javulhatnának még. Ez az alsó is jó, ha nincs más, de gyengébb a gázösszetétele. Csak az a rossz út ne lenne…

Van is, nincs is
Asszonyok üldögélnek az egyik lépcsőn, amely az oly sokat emlegetett, üresen álló kezelőközponthoz vezet. Lábukat a vízbe lógatják, igyekeznek kihasználni a természet adta gyógyerőt. Az épületbe Bartha László, a marosvásárhelyi származású magyarországi bérlő vezet be, aki nehezen tud napirendre térni afölött, hogy ide, a hegyre wellnessközpontot képzeltek el, amit bárhol fel lehetne építeni gyógyító környezet nélkül is, s két szaunának és egy csobbanó-medencének jelölték ki a helyét, holott inkább kádfürdőre lenne szükség, amely a vizek gyógyító hatását hasznosítaná. A tervezett villamos fűtést is nehéz lenne üzemeltetni, hiszen az üdülőtelep hálózata nem bírná meg…
– Megpróbáltuk a tervezőkkel együtt újragondolni, hogyan lehetne másként, például pellettel vagy fahulladékkal megoldani a fűtést, és az épületet is a megfelelő funkciókhoz igazítani – mondta Bartha László. – De ez nem ma lesz, sok mindent kell újratervezni és újragondolni.
Az épületben két büdösgödör helyét alakították ki: a vizesben alig van gáz, bokáig sem érne, ha most a felette húzódó betongerendákról lógatná bele a lábát valaki. A másikban van ugyan gáz, de ahhoz, hogy kitakaríthassák és beüzemelhessék, ki kell üríteni belőle s biztosítani egy kifolyón a gáz távozását, ehhez jelenleg túl magasan vannak a lyukak.
A vállalkozó kereken egy évvel ezelőtt, 40 évre vette bérbe a mofetta és fürdő épületét, és három év áll rendelkezésére annak beüzemelésére. Tavaly még abban bízott, hogy őszre egyik mofetta használható lesz, most hasonlóképpen, augusztus végéig szeretné működésbe hozni, részleges üzemmódban.
– Az engedély beszerzése legalább egyéves folyamat – mondja. – A közelben építek egy panziót is, így érdekem, hogy mielőbb üzemeljen valami, mert ha nincs gáz, nincs vendég – vagyis gáz van.
Topor Emil, az Országos Ásványkincshatóság területi megbízottja is megerősítette, hogy a kezelőbázis létrehozásához elengedhetetlen az engedély, a hagyományos népi mofetták, közmofetták esetében viszont nincs erre szükség. Hargita megyében jelenleg csak a tusnádfürdői kezelőbázishoz tartozó mofettának van működési engedélye.

Nincs, de keresik
Tavasz óta akadozik a gázszivárgás a legújabb, külső mofettánál, s ottjártunkkor éppen a hiba okát kereste egy községvezetőkből és kétkezi munkásokból álló jókora csapat.
– Az a baj, hogy senkit nem találtunk, aki emlékezne, hogy ez a befogás hogyan történt – vázolta Kencse Előd polgármester a külső mofetta feletti domboldalon, miközben mellettünk egy csövön jól érezhetően szivárgott a gáz, amelynek normális körülmények között a mofettában kellett volna kikötnie. – Valamikor az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején vezethették le innen a bánya szellőzőaknájából ezt a gázt, ami nehezebb, mint a levegő. Akár 30 méter mélyen is lehet az akna, senki nem tudja pontosan.
Végül, szakértői segítséggel megállapították, hogy több olyan pont volt, ahol a gáz meg tudott szökni, (például egy elszakad és elmozdult könyök a csövön), s úgy döntöttek, hogy egy kamerát is beleengednek az aknába, hogy ellenőrizzék az állapotát, s ha minden rendben, a régi fémcsövet műanyag csővel pótolják és ismét levezetik a gázt a mofettába.
– Péntekre kész is lehet – ígérte Kencse Előd.

Legalitásba kerülni
A tavaly megnyitott büdös­fürdői Turisztikai Információs Iroda, a külső mofetta közelében idényben szerdától szombatig tart nyitva és nemcsak tájékoztat, hanem szervez is.
– Próbálunk érdekesebb, közérdekű programokat szervezni – mondta Fülöp Kinga alpolgármester. – Például előadások voltak a magas vérnyomásról, a mofetták hatásairól, a természeti értékek megőrzéséről, elsősegélynyújtásról, és gyógynövény-ismertetőt is tervezünk. Szeretnénk közmunkát szervezni az alsó mofetta újrafestésére, és a napokban szeretnénk az itt nyaraló villatulajdonosokkal ismertetni az üdülőtelep rendezési tervét, hogy tudjanak róla, mi van készülőben. A rendezési terv következménye lesz az is, hogy mindenki legalitásba kell kerüljön, beszerezze a szükséges szakértői bizonylatot, felméresse a területet, egyezzen meg a tulajdonossal, hogy tudja az épületét telekkönyveztetni és törvényesen használni. Ilyen terveink is vannak.
Nem múlt el tehát nyomtalanul a 25 év Büdösfürdő fölött sem: most már fiataloknak is egyre több programot szerveznek, szeptemberben ismét ifjúsági napok lesznek, hogy ne csak a gyógyulni vágyók, hanem gyerekeik, unokáik is jól érezzék magukat. A környezet adott, s hátha gázban sem lesz hiány…

Daczó Katalin