Búcsú a székelyudvarhelyi közönségtől

Fotó: MKSZ.hu

Székelyudvarhelyről indult a karrierje, ifi játékosként ott nevelkedett. Hosszú utat járt be, szerepelt a magyar topcsapatoknál, kipróbálhatta magát idegenlégiósként, illetve a magyar válogatott csapatkapitánya is volt. A Határok nélkül kézilabda-fesztivál sajtófelelőse, Józsa Csongor beszélgetett Ilyés Ferenccel.

– Lepörögtek a hónapok, hetek, napok, elkezdődik az a fesztivál, amit korábbra ütemeztek, de a pandémia miatt ebben az évben tartanak meg. Gondolom, már nagy a készülődés nálad is.

– Kapom otthonról az infókat az ismerősöktől, barátoktól, anyukámtól és apukámtól is, hogy mindenhol, mindenféle felületen megy a Határok nélkül – Kézilabda- és kulturális fesztiválnak a reklámanyaga. Na, persze én is látom, hogy igen jó a promója az eseménynek. Bízom benne, hogy annyira sikeres lesz, mint amennyire jó a beharangozója. Tény, hogy nagyon várom már, valamint remélem, hogy a gálamérkőzésen fogunk tudni olyan teljesítményt nyújtani, hogy méltó ellenfelei legyünk a VSK Székelyudvarhelynek. Ők aktív kézilabdázók, tőlünk pedig egyikünk sem űzi már profi szinten ezt. De annak a találkozónak nem is az a lényege, hogy ki lesz a győztes, hanem, hogy jól szórakozzanak a nézők, illetve, hogy találkozzunk a régi közönségünkkel.

– A magyar All Stars csapatot mennyire volt nehéz összeverbuválni. A névsort elnézve, könnyen ment. Az első hívószavadra a többiek igent mondtak.

– Nem csak én tettem, raktam össze ezt a keretet. A Magyar Kézilabda-szövetség szervezte le a munka nagy részét. Az igaz, hogy nagyon sokan azonnal jelezték, hogy jönnek, ott lesznek. Mindenkinek a legnagyobb problémát azt jelentette, hogy tudja beilleszteni a programjába, hiszen legtöbbünk a sport területén dolgozik. Sokan rábólintottak, örömmel jönnek.

– Ne menjünk el mellette, hogy hazai környezetben, ott ahol megtetted a kézilabdázás első lépéseit, a székelyudvarhelyi sportcsarnokban lépsz pályára. Ráadásul azon sportszeretők előtt, akik végig követték a te pályafutásod. Úgy gondolom, ez egy különleges találkozó lesz számodra.

– Otthon pályára lépni nagy dolog. Nyugodt szívvel kijelentem, hogy ez egy újabb búcsúmeccsem is lesz. Tavaly abbahagytam az aktív játékot, lehetőségem volt elköszönni a veszprémi és a szegedi közönség előtt is. Most megadatik ez Székelyudvarhelyen is. Ez nem kis dolog, úgy gondolom. Kicsit sajnálom, hogy úgy adódott, hogy nem a fiúkkal együtt utazom, mert jó élmény lenne, hogy végig sztorizunk az utazás alatt. A családommal érkezem, majd kiveszem a részem a fesztiválból amennyire lehet.

– A szakszövetség szervezi a fesztivált, te is a rendezők között vagy. Mi az elvárásod az eseménnyel kapcsolatosan?

– Utánpótláscsapatok, akadémiák érkeznek Udvarhelyre. Persze, hogy kézilabdázni is fognak, de úgy gondolom, nem az az elsődleges, hogy majd ki nyeri meg a tornát. Hanem éppen az, hogy ezek a gyerekek találkozzanak, megismerjék Székelyföldet, jól érezzék magukat. Tudom, hogy nagyon sok szülő kíséri el a csapatokat mindenhonnan. Na, meg az udvarhelyiek a mérkőzéseken és a koncerteken jól szórakozzanak.

Ilyés Ferenc 1981. december 20-án Székelyudvarhelyen született, a helyi ISK-nál kezdett el kézilabdázni. 2000 és 2007 között a Pick Szeged leigazolt sportolója, de 2001–2002 között a Makó KC-t erősítette. 2007-ben igazolt az MKB Veszprémhez, ahonnan 2009-ben a német TBV Lemgóhoz távozott. 2011-ben egy idényre visszatért Veszprémbe, majd 2012-ben szintén egy szezon erejéig a lengyel Wisla Plock játékosa volt. 2013-ban igazolt a Pick Szegedhez, 2016-ban pedig a Grundfos Tatabánya KC játékosa lett, 2021-ben hagyta abba aktív kézilabdázói pályafutását. Kétszeres Magyar Kupa-győztes (2006, 2009), háromszoros magyar bajnok (2007, 2008, 2009), egyszer nyerte meg csapatával a Kupagyőztesek Európa Kupáját (2008) és kétszer az EHF-kupát (2010, 2014).
Először 2003-ban öltötte magára a magyar válogatott mezét, amelyet 245 mérkőzésen viselt. Olimpián kétszer végzett a negyedik helyen (2004, 2012), világbajnokságon ötödik (2009) és hetedik (2011), Európa-bajnokságon kilencedik helyen zárt a magyar válogatottal (2004).

: an accessible web community