2021. április 16, péntek.
Hirdetéscustom_html_banner1

Brassói pályaelőnnyel kezdődik az erdélyi döntő

Kezdetét veszi ma este a jégkorong Erste Liga döntője. Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc során a Brassói Corona élvezi a pályaelőnyt a Csíkszeredai Sportklubbal szemben. A csíkiak az ötödik, míg a brassóiak a második fináléjukra készülhetnek.

Klasszikus, erdélyi finálét rendeznek a jégkorong Erste Ligában, ahol a Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub méri össze erejét. A nemzetközi sorozat történelmében harmadszor fordul elő, hogy nem kerül be a döntőbe magyarországi alakulat, ám az első alkalom, hogy erdélyi döntőt rendeznek.

A múlt
A Csíkszeredai Sportklub ötödik fináléjára készül. Az Erste Liga, vagy korábbi nevén MOL Liga első kiírásában a 2008/2009-es idényben rögtön székelyföldi, avagy városi rangadót rendeztek, ahol a kék-fehérek ellenfele a HC Csíkszereda volt. A sorozatot végül a HC húzta be, ám a román bajnoki döntőben a Sportklub visszavágott. A Sportklub ezt követően, már HSC néven, behúzta a 2010/2011-es idényt, amikor a Dunaújvárosi Dab.Doclert győzte le. A Sportklub a 2012/2013-as és a 2018/2019-es idényben jutott el a döntőig, ahol azonban vereséget szenvedtek. Előbb a Dunaújváros, majd a Ferencváros jelentette az akadályt. A tavalyi idényben ugyan bajnoki címet osztottak a Sportklubnak a Ferencvárossal egyetemben, de sportszakmai értéke annak nem volt, hiszen a finálé elmaradt.
A Brassói Corona – a Sportklubbal ellentétben – mindössze egyszer jutott el a döntőig. A 2013/2014-es idényben a felvidéki Érsekújvár 4–2 arányban győzte le a brassói csapatot.
A Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub párharc, amint a felvezetésből is kiderül, a harmadik olyan döntő, amelyen nem lesz érdekelt magyarországi csapat.

Magyarországi játékvezetők
A döntő mérkőzésein viszont lesz magyar „érdekeltség”, hiszen az összecsapásokat a tervek szerint magyarországi játékvezetők dirigálják. Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke érdeklődésünkre ezt a tényt megerősítette. Így ezúttal a honi sípmesterek sem lesznek befogva.

Kiegyenlített erőviszonyok
A két keret erőssége és mélysége egyenlő erők küzdelmét vetíti előre. A két csapat az idei szezonba öt alkalommal találkozott, amelyből négyszer a brassóiak és egyszer a csíkiak jöttek ki győztesen. A felek legfontosabb összecsapását is a Corona nyerte, még de-
cemberben, amikor a Román Kupa fináléjában, meggyőző játékkal fektették két vállra a kék-fehéreket, 5–2 arányban, megtörve azok hegemóniáját.
Sokat nyomhat viszont a latban az a tény, hogy a Brassó játékosainak lábában több meccs van, mint csíkiakéban. A negyeddöntő során ugyanis a Cenk alattiak túlóráztak az Opten-Vasas HC ellen. Míg a Sportklub ekkor öt meccsből tudta le a párharcát, addig a Corona hétmeccses szériára kényszerült. Az elődöntőkben viszont mindkét alakulat 6-6 összecsapást tudott le.
A Csíkszeredai Sportklub teljesen más arcát mutatta a rájátszás során, mint az alapszakaszban. Első szembetűnő különbség a kiegyensúlyozott játékban – különösebb hullámvölgyek nélkül – jelentkezett, továbbá a kapusteljesítményben. Itt Adorján Örs és Makszim Szamankov is remek teljesítményt nyújtott. Míg Adorján a GYHK, addig Szamankov a Ferencváros ellen járult hozzá nagyban a továbbjutáshoz. Ugyanakkor nehezítheti a Jason Morgan–Hozó Levente edzőpáros dolgát, hogy sok a sérült a keretben. Ezt a vonalat erősíti László, Flinta, Részegh, Maylan, Yellow Horn, vagy épp Fodor. Mindannyian meghatározó játékosai az első keretnek. Így a Ferencváros ellen három szűkös sorral tudta le a párharcot a kék-fehér alakulat.
A Brassói Corona nagyot küzdött a Debrecen ellen, és 2–0-s összesített hátrányból jött vissza és nyerte meg a párharcot. Azon párharc kulcsfontosságú pillanatát Izacky és Novotny sérülése jelentette. Két legjobbja elveszítésével, minőségi csere hiányában, a DEAC támadása megomlott. És innen már nem volt visszaút számukra.
A Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub párharcát minden bizonnyal alapjáraton fogja meghatározni a kimagasló kapusteljesítmény, illetve az erőnlét.

Erste Liga, döntő
1. mérkőzés, március 30., ma: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
2. mérkőzés, március 31., holnap: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
3. mérkőzés, április 3., szombat: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
4. mérkőzés, április 4., vasárnap: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
5. mérkőzés, ha szükséges, április 6., kedd: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
6. mérkőzés, ha szükséges, április 8., csütörtök: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
7. mérkőzés, ha szükséges, április 10., szombat: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)

Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

Nem tudták megmenteni a Békénybe esett kislány életét

A kórházban sem tudták megmenteni annak a gyergyószentmiklósi kislánynak az életét, aki ma a Békény-patakba esett. Az alig hétéves gyermeket Gyergyószentmiklós és Gyergyóalfalu között...

A „magyar” zászlókat kell eltávolítani a székelyudvarhelyi polgármester irodájából

A Bukaresti Táblabíróság szerdán kimondott jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a piros-fehér-zöld zászlókat a székelyudvarhelyi városháza polgármesteri irodájából, tanácsterméből és valamennyi helyről, ahol...

Őrző-védő cég segítségével szorítanák vissza a kukázást Csíkszeredában

Csíkszeredában ezután őrző-védő cég segít a kukázás visszaszorításában, és arra kérik a lakosságot: legyen partner e törekvésben – írja szerkesztőségünkben eljuttatott közös közleményében a...

Legfrissebb