Brassaï

Örömömre szolgál, hogy a Bras­saï sajtófotó-pályázat legújabb anyaga Csíkszeredában kerül elsőként a közönség elé. Hiszen teljes joggal állapíthattuk meg az utóbbi években több alkalommal is, hogy a romániai magyar sajtófotózás központja ez a város, illetve maga Hargita megye. Ráadásul a számos kiállító, díjazott kolléga mellett mind a mostani tárlaton, mind a korábbi esztendőkben is ez a vidék, az itt élő emberek, az itt zajló események témául is szolgáltak, ha úgy tetszik, alapanyagként. Ezt a központi szerepet erősíti tovább, hogy korábbi pályázataink egyik résztvevője, többszörös díjazottja, Halmágyi Zsolt immár a Brassaï pályázat szakmai tanácsadójává, zsűrizőjévé lett, s ugyanennek okán remek képei ezúttal hiányoznak a falakról, hálásak vagyunk a munkájáért.

Annyiban rendhagyó volt a tavalyi kiírás, hogy a tavasz folyamán egy másik, tematikus pályázatot is meghirdettünk A járvány (h)arcképei tematikával, azzal a céllal, hogy ráirányítsuk a figyelmet fotós barátaink azon munkáira, amelyek a koronavírus elleni küzdelem pillanatait, hőseit, illetve a járvány miatt megváltozott életünk helyzeteit ábrázolják. Néhány fotót a legjobbak közül most be is emeltünk e kiállítás anyagába.

Az elmúlt év folyamán a Brassaï-pá­lyá­zatra és a Covid-pályázatra néhány számunkra új név mellett, mint Horváth Szi­lamér vagy a Bihari Napló napilap fotósa, Alexandru Nitescu, jellemzően a korábbi évek legsikeresebb alkotói küldték el a 2019 folyamán megörökített pillanatokat, úgymint Albert Levente, Kerekes István, Molnár Edvárd, Ótos András, Sánta István Csaba, Szekeres Attila, Urbán Tibor. Az ő képi világuk határozza meg az itt látható, közel félszáz képből álló anyagot. Erős, kiforrott alkotó egyéniségek ők, amit az is igazol, hogy számos esetben a szerző nevének feltüntetése nélkül is szinte első ránézésre megállapítható, kinek a felvételével is van dolgunk. Érzékeny, figyelmes, a technikát magabiztosan kezelő, érzékletesen láttató kollégák ők, méltók a pályázat névadójának emlékéhez.

Fogadják szeretettel a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete Brassaï 2019 tárlatát, gazdagodjanak e kép-élményekkel, a világot képi formában, művészi szinten, sajtós megközelítésből való láttatásával.

Szűcs László, a MÚRE elnöke
Elhangzott a Brassaï 2019 tárlat tegnapi megnyitóján, a Megyeháza Galériában