Bővül a játszóterek száma

Játszótér a Pacsirta sétányon. A város más negyedeiben is építenek FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA / ARCHÍV

Csíkszeredában a lakónegyedek felújításával párhuzamosan növekszik a játszóterek száma – tudtuk meg a csíkszeredai polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetőjétől. Lázár Péter szerint idén az Octavian Goga sétányon alakítanak ki új játéktereket, illetve egy új játszótér épül a vasúton túli városrészben is.

Áprilisban elkezdődnek a csíkszeredai játszóterek karbantartási munkálatai, a megyeszékhelyen összesen 44 szabadtéri játéktér gondozásáért felel a csíkszeredai polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztálya. A téli hónapokat követően az időjárás viszontagságai miatt keletkezett rongálódásokat, a használat következtében történő kopásokat illetve az emberi rongálásokat javítja ki az önkormányzat.
– A napokban felmértük a megyeközpontban található játszóterek állapotát és áprilisban elvégezzük a karbantartási munkálatokat. Az idei évre nagyjából 100 ezer lejt különített el a város a szabadtéri játékterek és sportpályák karbantartására, illetve 50 ezer lejt költünk új, többnyire fából készült játékelemek vásárlására, amit városszerte azokra a helyszínekre helyezünk ki, ahol ki kell cserélni a régi elemeket – tudtuk meg Lázár Pétertől, a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetőjétől.
Az osztályvezető ugyanakkor hozzátette, hogy idén is új játszóterekkel bővül a megyeszékhely, az Octavian Goga sétány felújításával párhuzamosan öt új kisebb játszóteret, szabadtéri sportpályát és kültéri fitnessparkot alakítanak ki a városközpontnak ebben a részében. A vasúton túl a Vadász utca környékén is egy új szabadtéri játékteret épít az önkormányzat, az ehhez szükséges területet már megkapta a város, Lázár Péter szerint a városnak ezen a környékén jelenleg nincs játszótér, a lakók is jelezték, hogy szükség lenne egy kialakítására, ez idén megvalósul.
– A lakónegyedek felújítása kapcsán igyekszünk mindenhol bővíteni a játszóterek kínálatát. A tavaly befejezett Kalász negyedben például két teljesen új szabadtéri játéktér létesült, további három kisebb játszótér pedig megújult. Az új terek kialakítása már mind esésvédő gumiburkolattal történik, illetve 1 méter magas kert is körbeveszi a tereket, hogy biztonságosan használható legyen – részletezte az osztályvezető.
Lázár Péter szerint a megyeközpont játszóterei jelenleg is biztonságosan használhatók, ott, ahol az állapotfelmérést követően nagyobb problémát észlelnek, figyelmeztető táblát helyeznek ki, az áprilisi munkálatokat követően pedig havonta ellenőrzik a szabadtéri terek állapotát. A játszótereken észlelt meghibásodásokat egyébként a lakosság is jelezheti a www.szereda.ro weboldal városházi bejelentőjén keresztül.

Pál Bíborka