Borszéken tartják a 25. EKE Vándortábort

Túrázás a tavalyi vándortáborban. Élmény Fotó: Kiss Tibor

Fennállásának 125. évét ünnepli idén az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE), újjáalakulása óta a 25. vándortábort tartják, helyszínül Borszéket választották. A július 26–31. közötti vándortábor megszervezését a Gyergyói EKE vállalta el, a választás többek között azért esett a fürdővárosra, mert 125 évvel ezelőtt ott tartották a szervezet első ülését. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be, hangsúlyozva: az egyik legfőbb célt Gyergyószék bemutatása képezi.

Túrázás a tavalyi vándortáborban. Élmény Fotó: Kiss Tibor
Túrázás a tavalyi vándortáborban. Élmény Fotó: Kiss Tibor

Ismerkedni és közelebb kerülni a természethez – így foglalta össze a 25. EKE Vándortábor célkitűzését Vadász Szatmári István, a szervezet gyergyói osztályának elnöke. Mint mondta, hozzávetőleg 1500 résztvevőre számítanak: a jelentkezők több mint fele Magyarországról érkezik, de Svédországtól Kanadáig a világ számos pontjáról jönnek a túrázni vágyók.
A tábor helyszínéül a borszéki Reménység-sípálya alatti rész szolgál, ahol sátrakban alszanak majd a résztvevők, amelyeket már a megnyitó előtti napon is nyugodtan felhúzhatnak a messzebbről érkezők. A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott: a borszéki panziókban nagy valószínűséggel már nem lehet helyet kapni.
Napi húsz túrával készül a több mint száz személyből álló szervezőcsapat, ezek között lesznek kizárólag gyalogos túrák, de olyan helyekre is ellátogatnak majd, amelyeket – a nagyobb távolság miatt – autóbuszokkal közelítenek meg. Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek is megtapasztalhatják a természetjárás élményét: minden nap négy-öt kilométeres gyalogtúrákat szerveznek a kisebbeknek.
Vadász Szatmári István kiemelte, több honismereti túra is lesz a tábor ideje alatt, ilyenkor többek között a gyergyószéki települések nevezetességeit látogatják meg.
– A fő cél Gyergyószék bemutatása – emelte ki a Gyergyói EKE elnöke, mondván, ilyenkor nem szabad csak egyetlen településre összpontosítani, hanem nagyban kell gondolkodni.
Az internetes regisztráció (www.­ekegyergyo.ro) nem kötelező ugyan, de hasznos – folytatta a főszervező, hozzáfűzve: a 100 lejes részvételi díj a gyergyószéki települések látványosságait bemutató új könyvet is tartalmazza.
Gyergyószentmiklós és Borszék polgármestere, Nagy Zoltán, valamint Mik József is az összefogás, a párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet, rámutatva: az önkormányzati vezetők közötti jó kapcsolat viheti előre a turizmust Székelyföldön. Mik József azt mondta, nagy megtiszteltetés Borszéknek, hogy a vándortábor helyszíne lehet, annak pedig külön örül, hogy ezáltal a fürdőváros látványosságait is megtekinthetik a résztvevők.

Kertész László