Boltba kerülnek a termékek

Már a héten az üzletek polcaira kerülnek a szépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet termékei. A sajtüzem áprilisi indítása óta 100 ezer liter tejet dolgoztak fel, és mostanra beértek az első sajtok is, amelyek többek között Csengő néven jutnak a kereskedelembe.

Gál Zoltán és az érő sajtok. Beérett kezdeményezés Fotó: Daczó Dénes
Gál Zoltán és az érő sajtok. Beérett kezdeményezés Fotó: Daczó Dénes

Elkészültek a címkék, útra készen állnak a termékek, így még a héten az üzletek polcaira kerülhetnek – újságolta a hírt érdeklődésünkre Gál Zoltán, a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet feldolgozójának ügyvezetője. A szövetkezeti üzemben április 1-jén indult a termelés, két és fél hónap után az első termékek most kerülnek piacra. A tejfeldolgozó a szépvízi, szentmiklósi és borzsovai közbirtokosságok 250 ezer euró értékű beruházásaként jött létre. Célja: a tejtermelő gazdák számára hosszú távon helyben biztosítani a tej felvásárlását.
A tejkvóta április 1-jei megszűnésével esett egybe a szépvízi üzem indítása, ezért is kiemelt jelentőségű a beruházás, mivel újabb felvásárlási lehetőséget biztosít a tejtermelő gazdáknak. A szépvízi szövetkezet a község tehéntartó gazdáival kötött megállapodás értelmében 1 lej 20 baniért vásárolja a tejet a működés első három hónapjában.

Növelik a feldolgozott mennyiséget
A napi 3000 liter kapacitású feldolgozóban az első időszakban napi 1300-1500 liter tejet dolgoztak fel, és arra törekednek, hogy elérjék a napi 2000 litert. Ezért a szépvízi és borzsovai tejbegyűjtők mellett gyimesi és csíkdelnei csarnokoktól is vásárolnak – tudtuk meg Gál Zoltán ügyvezetőtől.
A Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet szépvízi üzemavatóján már bejelentették, hogy a keresztúri Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet tejfeldolgozójával körvonalazódik együttműködés. Ennek eredményeként – a sajtgyártásra berendezett szépvízi tejfeldolgozóból – a Csengő szövetkezet által összegyűjtött tejből a keresztúri gyárba is szállítanak. Innen, szépvízi megnevezéssel palackozott tej, gyümölcsös joghurt, szána, tejföl, vaj és tehéntúró kerül forgalomba.

Dűlőnevekről elnevezett sajtok
A szépvízi üzem fő sajttermékét Csengő névre keresztelték, de a környék dűlőneveivel – Kishavas, Pálos és Árnyék – olvasztott sajtok is megjelennek az üzletek polcain.
– Termékeink száz százalékban tehéntejből készülnek. Arra törekszünk, hogy elnyerjük a vásárlók bizalmát, de az üzletekben a döntés a vásárlók kezében van – hangsúlyozta Gál Zoltán.
A termékek közvetlenül a gyártótól, illetve két nagyobb székely­földi üzletlánc közvetítésével ke­rülnek az áruházak és a helyi kis­boltok polcaira.

Daczó Dénes