Boldogasszony-kiállítás

Antal Attila mb. polgármester köszönti az egybegyűlteket Fotó: Balázs Árpád

A jubileumi Mária-év alkalmából Boldogasszony címmel nyílt tegnap este képzőművészeti vándorkiállítás a Csíki Székely Múzeumban. A tárlat anyagában 55 kiemelkedő művész alkotásai tekinthetők meg, a kiállítótérben elhelyezett képek mindegyike Boldogasszony, azaz Szűz Mária és a magyarság kitüntetett és tiszteletnek örvendő kapcsolatát dolgozza fel.

Antal Attila mb. polgármester köszönti az egybegyűlteket Fotó: Balázs Árpád
Antal Attila mb. polgármester köszönti az egybegyűlteket Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]J[/dropcap]akubinyi György gyulafehérvári érsek és a csíksomlyói ferences kolostor 2014. szeptember 14. és 2015. szeptember 15. közötti időszakra hirdette meg a jubileumi Mária-évet, a csíksomlyói Szűz Mária-szobor ötszáz éves évfordulója alkalmából. Ehhez kötődve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 55, a Kárpát-medencében élő képzőművészt kért fel, hogy különböző szempontok mentén világítsák meg a Boldogasszony és a magyarság közötti kultikus viszonyt, az így összeállt kiállítás anyagát pedig a magyarlakta területeken vándoroltatják.
– A magyar kormánynak és a Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek ez egy kézzelfogható nemzetegyesítő gesztusa, hiszen a kiállítás anyagában a Kárpát-medencei alkotók összesítik mindazt a kulturális sokszínűséget, mely oly jól jellemzi a magyar közösséget – mondta a kiállítás tegnapi megnyitóján Antal Attila alpolgármester.
A tárlat anyagát először a Kárpát-haza Galériában mutatták be. Ezt a művészeti teret a Nemzetstratégiai Kutatóintézet alapította azzal a céllal, hogy a magyar képzőművészeti értékeket bemutassa, illetve helyet biztosítson a külhoni magyarok számára is a bemutatkozásra.
– A Kárpát-haza Galéria 2013. október 14-én nyílt meg, a Boldogasszony-kiállítást innen Ungvárra és Beregszászra vittük, most pedig Csíkszeredában állomásozik – részletezte Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. – Az emberi és isteni lét összessége teszi boldoggá Szűz Máriát, ennek a boldogságnak a tágabb értelmezéseit láthatjuk most itt a Mikó-várban, hozzáteszem, ebben a témában holnap délután újabb kiállítást láthatnak az érdeklődők a Csíki Székely Múzeumban a csíksomlyói Mária-szobor évfordulójának alkalmából – tudtuk meg Hegedűs Enikő művészettörténésztől.
Gyarmati Zsolt múzeumigazgató szerint a magyarokon kívül más nemzet nem emlegeti Boldogasszonyként Szűz Máriát, akinek kegyeibe Szent István királyunk halálos ágyán ajánlotta fel Magyarországot. A kortárs módon újrafogalmazott Mária-ábrázolásokat bemutató képzőművészeti tárlat szeptember 2-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

Pál Bíborka