Boldogabb új évet!

2020 a megpróbáltatások évének bizonyult, így most, a végéhez közeledve bizonyára mindannyiunkban mézeskalács- és karácsonyfaillattal keveredő, vegyes érzelmek tombolnak. Idén több esztendőre visszatekintő hagyományok szakadtak meg, családi szokások kényszerültek átalakulásra, megszorítások és óvintézkedések kereszttüzében próbálta meg mindenki megőrizni a korábbi évekből számára biztonságot nyújtó dolgokat. Nem csupán szokásaink, hagyományaink kellett hirtelen átalakuljanak, hanem az alapvető értékrendszerünket is gyökeresen felforgatta a járványhelyzet. A fontossági sorrendben bizonyos értékeink helyet cseréltek, némelyek megerősítették pozícióikat, de bizonyára akadtak olyanok is, amelyeket újraértékeltünk és levettünk az addig nélkülözhetetlennek tűnő feltételek listájáról. Minden körülményben találnunk kell valami biztonságra, szeretetre emlékeztetőt, és ebbe kapaszkodva erőt kell merítenünk, és optimista jövőképpel felvértezve szembe kell nézzünk a ránk váró időszakkal. Mi lehetne biztatóbb, mint karácsonyi jókívánságok és pozitív töltetű újévi köszöntők sora? A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai köszöntik az egyetemi hallgatókat és a SapiNépe rovat minden kedves olvasóját, ugyanakkor üzeneteik reflektálnak a jelenlegi egyedülálló karácsonyi időszakra is. 
Dr. Tonk Márton egyetemi tanár, a Sapientia – EMTE Szenátusának elnöke külön köszönti a Csíkszeredai Kar diákjait, kiemelve az egyetem épületének felújított, fiatalos, dinamikus arcát és meglepetésként megosztja személyes kapcsolódását Csíkszereda városával. Dr. Lázár Ede, a Csíkszeredai Kar dékánja a digitális oktatás sajátos nyelvezetének használatával humoros üzenetben kíván békés karácsonyt. A Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat egy Aranyosi Ervin-idézettel teszi szemléletesebbé és tolmácsolja újévi jókívánságait. A Biomérnöki Tanszék nevében dr. Miklóssy Ildikó tanszékvezető különleges üdvözletének kulcseleme a „karácsonyi öröm idegi hálózatának” aktiválódása, ezzel is hangsúlyozva, milyen kiemelt helyet foglal el a karácsony nemcsak a szívünkben, de az agyunkban is. Dr. György Éva az Élelmiszertudományi Tanszék jókívánságait tolmácsolja, emlékeztetve minket arra, hogy a békesség az öröm forrása. A Gazdaságtudományok Tanszék részéről dr. Illyés László tanszékvezető egy Ady-verset gondol tovább és elmélkedik a karácsonyi időszakról. Dr. Ajtony Zsuzsanna-Ildikó, a Humántudományok Tanszék vezetője az idei év iránt támasztott elvárásainkat állítja szembe az elmúlt esztendő tanulságaival, így kívánva áldott, békés karácsonyt. A Társadalomtudományi Tanszék dr. Bakó Rozália tolmácsolásában egyedi, kézzel rajzolt, verssel díszített sapientiás karácsonyfával kíván minden jót. Az Üzleti Tudományok Tanszék részéről pedig dr. Nagy Benedek osztja meg velünk ünnepi gondolatait, és üzenetének végén felvet egy mindannyiunkat foglalkoztató lényegi kérdést: Visszatérünk-e korábbi életmódunkhoz 2021-ben?
Az év végén számot vetünk az elmúlt időszak tanulságairól, nehézségeiről, örömforrásairól, idén pedig, átértékelve mindent, reménnyel telve, bizakodva állunk a 2021-es év kapujában egy boldogabb új év reményében. 

Bagoly Anabella