Kósa Mária fuvolaművész: biztos voltam benne, hogy ezt szeretném

Kósa Mária fuvolaművész, a bécsi International Music Academy zeneiskola megalapítója zenész barátaival közösen idén is színesíti a gyergyói Egyfeszt összművészeti fesztivál programját. A mindig pörgős, vidám és ötletekkel teli zenészt gyergyószentmiklósi itthonléte alatt csíptük el egy üdítő beszélgetésre zenéről, tanításról, forradalmi ötletekről, motivációról. Találkozónk remek hangulatáról Nola, a terápiás kutya (és házőrző) is gondoskodott.

– A nyári időszakban hosszabb ideig tartózkodsz szülővárosodban, Gyergyószentmiklóson. Javában zajlik az Egyfeszt összművészeti fesztivál, amelynek programjait te is színesíted zenésztársaiddal együtt…

– A Bécsben működő The Brunette Quartet mellett a Kósa & Friends nevű zenekaromat azért hoztam létre, hogy itthon élő barátaimmal is zenélhessek időnként. Két kedves kollégám és barátom – Sándor Perepelytsia Ágnes-Klára és Sviatoslav Perepelytsia – Düsseldorfból hazaköltöztek Marosvásárhelyre, a Filharmónia művészeiként dolgoznak. Amikor hazajövök, mindig velük játszom, és amikor itthon tartózkodik a nővérem, Júlia, ő is csatlakozik hozzánk. Ezúttal hárman leszünk, két fuvola és cselló felállásban. Az Egyfeszt keretében elsőként Gyergyóditróban lépünk fel ma este 18.30-kor az Idősek Klubjában. Szombatra egy fuvolanapot tervezünk, a fesztivál programjától függetlenül: erre meghívtunk több erdélyi kollégát és növendékeiket, akiknek mesterkurzusokat és egyéni órákat tartunk majd. A vasárnapi koncerten, amely Gyergyószentmiklóson, a zsinagóga épületében lesz délután öt órától, ezekkel a gyermekekkel közösen is zenélünk, valamint saját, színes repertoárral örvendeztetjük meg a közönséget. Klára barátnőmmel régi tervünk, hogy nyári fuvolatábort szervezzünk egy erdélyi helyszínen gyermekeknek, remélem, hogy hamarosan eljön az ideje ennek is. Fontosnak tartom az itthoni tehetségek támogatását, a kezdeményezés ötlete már megvan, hamarosan következik a megvalósítás.

– Már kisgyermekként érdeklődést mutattál a zene és a hangszerek iránt. Miért éppen a fuvolára esett a választásod?

– Először zongorázni és furulyázni tanultam: első tanáraim, Sándor Magdolna és Ambrus Éva lelkesedése rám is átragadt, nagyon korán eldöntöttem, hogy zenei pályára lépek, és így határozott a nővérem is. Csíkszeredába mentünk felvételizni, ahol kiderült, hogy van lehetőség fuvola szakot választani, és én biztos voltam benne, hogy ezt szeretném. Itthon családi hagyomány volt, hogy megnéztük a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, ahol én mindig a fuvolaművészek játékát csodáltam. Véletlenek egészen biztosan nincsenek: most, lassan 25 évvel később az Osztrák Fuvolás Társaság (ÖFG) egyik vezetőségi tagja vagyok, elnökünk Matthias Schulz, akinek az édesapja, Wolfgang Schulz volt a szólófuvolista, akinek a játékát évekig csodáltam a tévében, és az ő hatására döntöttem el, hogy én is ezt szeretném csinálni.

– Tanító és zenész is vagy. Hogyan kapcsolódik egymáshoz ez a két terület?

– Szerves kapcsolat ez, hiszen tanárként nagyon sokat fejlődöm: különböző korú és zeneileg eltérő szinten lévő tanítványaim vannak, köztük gyermekek, nyugdíjasok, pályakezdők, amatőrök. Épp emiatt nem unalmas a munkám, hiszen különböző megmérettetések várnak rám nap mint nap, olyan problémákat is meg kell oldanom néha, amelyekkel még nem találkoztam azelőtt. Ezekre közösen mindig megtaláljuk a megoldásokat, és nem feltétlenül úgy, ahogy én azt elképzeltem. Emellett a fuvolás társasággal több eseményt szervezünk, amelyek szintén a fejlődés irányába segítenek. Természetesen zenészéletem is van, sokat koncertezem, játszom, ami feltölt és boldogít.

– Milyen élményeket, tapasztalatokat ad a tíz éve általad indított zeneiskola?

– A tizedik évforduló alkalmából egy új helyszínt is nyitottunk, összesen nagyjából 160 diákunk van. Bár a nővéremmel közösen, családi vállalkozásban működtetjük az iskolát, most nyolc kollégánk van különböző hangszereken, két asszisztens és egy betanuló fuvolatanár is, akik segítik a munkánkat. Nekem személyesen közel negyven diákom van, közülük többen már idősek, akár nyugdíjasok, akiknek korábban nem volt idejük, lehetőségük hangszeren játszani. Bejönnek, kiválasztják, milyen hangszeren szeretnének tanulni, ezt megvásárolhatják, de bérelhetik is, a partnercégeink segítségével. Nagyon sokan családtaggal jönnek: a gyermekükkel, az unokájukkal, hiszen a kicsiknek az a legjobb motiváció, ha látják, hogy a szeretett felnőtt is gyakorol. Sok esetben később a család többi tagja is csatlakozik a közös muzsikáláshoz. Ugyancsak ajándékként élem meg, hogy idős emberek pár év tanulás után szívből megköszönik, elmondják, mennyire megváltoztatta az életüket a zene. Egyik tanítványom hallókészülékkel jár zongoraórára, hihetetlen eredményeket ért el, az unokája pedig fuvolázni tanul… Ezek azok a történetek, amelyekért érdemes ezzel foglalkozni.

– Fiatalon, tapasztalat nélkül indítottál vállalkozást egy idegen országban. Milyen kihívásokkal kellett szembenézned?

– Vállalkozónak lenni sehol sem könnyű, talán Bécsben annyival egyszerűbb, hogy ha bizonyítasz szakmailag, utána ezt nem kérdőjelezik meg. Sőt, ha a tevékenységednek van „értelme”, akkor segítséget is nyújtanak önkormányzati vagy állami szinten a működéshez – ez nagyon fontos, enélkül valószínűleg nem tudtam volna elérni azt, ahol most tartok. Sok munkával, kitartással, bátorsággal lehet vállalkozni úgy, hogy mindig a megoldásokat keresed, nem a nehézségeken akadsz fenn.

– A munka után a pihenés, kikapcsolódás létfontosságú: mivel töltöd az idődet, amikor nem dolgozol?

– Két éve van kutyám, azóta gyökeresen megváltozott számomra a szabadidő fogalma. Nola, a Marosvásárhelyről származó, mentett kutyám ma már terápiás kutya, a hétköznapokban a zeneiskolában a munkatársam is. Az a feladata, hogy felismerje a testi-lelki stresszt, és azoknak a közelségét keresse, akiknek szükségük van rá. Amióta ő megvan, az iskola hangulata is jobb lett, de az én életemet is megváltoztatta: munka után nyakunkba vesszük a környéket, hegyeken-völgyeken járunk, sőt napközben is, az irodai munkát megszakítva sétára indulunk kettesben. Emellett a tortasütés, az olvasás és a táncolás is a hobbijaim közé tartozik, így vagyok kerek egész.

Boncina-Székely Szidónia

 

: an accessible web community