Hirdetés

Biztonságban vagyunk?

Egy férfit és egy nőt bántalmaztak szombat este Csíkszereda központjában. A velük történteket egy Facebook-bejegyzésben osztották meg a Civil Csíkszereda nevű csoportban. A hozzászólásokból kiolvasható, hogy a lakosság aggódik város közbiztonságának romlása miatt.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 6 perc
Biztonságban vagyunk?
Közbiztonság. A nyílt utca is veszélyes lehet Fotó: László F. Csaba

Szombat este Csíkszereda központjában, a Majláth Gusztáv Károly téren egy négy fiatalból álló csoport megtámadott egy arra sétáló férfit és nőt. A bántalmazott férfi a Civil Csíkszerda nevű Facebook-csoportban számolt be a történtekről. A bejegyzéshez több, mint százötven hozzászólás érkezett, sokan hasonló esetekről számoltak be.
A férfi bejegyzése alapján az eset este tíz és tizenegy óra között történt, négy fiatal cigarettát kért tőlük. Mint a bejegyzésben leírta: „Amikor közöltük, hogy nem szivarazunk, így nincs is ahogy legyen nálunk, impulzívan kezdek viselkedni. Trágár megjegyzéseket kezdek a fejünkhöz vágni.” Eközben a férfi és a nő igyekezett minél távolabb kerülni a támadóktól, de a helyzet odáig fajult, hogy a támadók követték, majd körbevették őket, közben „egész végig a reflexemet tesztelgették, egyik kezükkel a fejem felé suhintva” – írta az áldozat. Végül hagyták távozni őket, de

előbb még leütötték a sapkát a férfi fejéről és megrúgták, majd közölték a vele levő nővel, hogy „hogy ne bámuljon mert ő is kap”.

A történtek kapcsán a megtámadott fél csalódottságát és aggodalmát fejezte ki a bejegyezésben.
A közösségi oldalon vasárnap Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is hozzászólt a bejegyzéshez. Azt írta: „Fontos ez a jelzés. Muszáj az ilyen eseteknek utánanézni, mert másként nem lehet változtatni. Egy jó ideje eltűntek az ilyen esetek, de a napokban még egy jelzés jött felénk. A helyi rendőrséget fogom kérni, hogy az országos rendőrséggel alaposan vizsgálják ki a tegnap estét.” A bejegyzéshez Dombi Gyula, a helyi rendőrség vezetője is hozzászólt, illetve az ügy kapcsán hétfőn délben sajtótájékoztatót is tartottak.

László F. Csaba
Dombi Gyula beszámolójában elmondta: még 20-25 helyi rendőrre lenne szükségük a 24 órás szolgálat biztosításához

A helyi rendőrség tettre kész 

A sajtótájékoztatón Dombi Gyula ismertette, hogy jelen pillanatban a csíkszeredai helyi rendőrségnek hat alkalmazottja van, közülük három személy a közbiztonságért, három pedig a közlekedésért felel, ellenben diszpécserszolgálatuk még nincs, így e-mail-ben és telefonom lehet felkeresni őket. Dombi Gyula kiemelte: folyamatban van további helyi rendőrök felvétele, viszont elsődleges céljuk nem az állomány feltöltése, hanem az, hogy megfelelő embereket találjanak. Nagyjából húsz-huszonöt személyre lenne szükségük ahhoz, hogy le tudják fedni a nap 24 óráját.
– Azt gondolom, hogy az elmúlt fél évben nőtt a közbiztonság Csíkszeredában, még akkor is ha sokan ennek az ellenkezőjét próbálják beállítani. A város területén jelenleg ötvenhárom térfigyelőkamera van, ezek számát tovább bővítjük, újabb száz kamerát szerelünk majd fel, mely szintén a város közbiztonságát fogja növelni – fejtette ki Dombi Gyula. A hétfőn déli sajtótájékoztatón az is  elhangzott, hogy a helyi rendőrség vezetője több esetben is értekezett már a városi rendőrparancsnokkal, növelni fogják a járőrözések számát a központi zónában.

A helyi rendőrök gyalogosan járőröznek, pontosan azért, hogy a központban fokozottan jelen tudjanak lenni. A helyi rendőrség vezetője, mint mondta, felvette a kapcsolatot a szombat esti támadás áldozatával és tájékoztatta őt a további lehetséges lépésekről. Kiemelte:

ilyen esetben a legfontosabb, hogy higgadtak maradjunk és minél előbb értesítsük a helyi vagy állami rendőrséget.

A helyi rendőrséget a 0266 315 120-es telefonszámon, a 221-es belső számon lehet elérni, az állami rendőrséget sürgősségi esetben az egységes 112-es segélyhívón vagy a 0266 205 011-es számon hívhatjuk.

Ha hasonló helyzetbe kerülnénk

A Facebook-bejegyzésből kiderült, hogy a szombati támadás nem egyedi eset volt, a többszáz hozzászóló között sokan hasonló tapasztalatokról számoltak be. Nem csak este és sötét sikátorokban történnek ilyen és ehhez hasonló ügyek. Mint azt korábban megírtuk, néhány hónappal ezelőtt a megyeháza előtt történt késeléses támadás, fényes nappal, illetve a megkéselt taxisofőr támadóit sem sikerült még azonosítani.
A csíkszeredai Márkos Béla Ökölvívó Akadémia vezetőjét arról kérdeztük, hogy támadás esetén hogyan védhetjük meg magunkat. Mint Márkos Béla elmondta, a rendőrség riasztásán kívül, legyen az férfi vagy nő, idős vagy fiatal, mindenki számára nagyon fontos lenne, hogy elsajátítson néhány alapvető önvédelmi technikát. Legális önvédelmi eszköznek számít a paprika-, bors- és gázspray, ezek könnyen beszerezhetőek, jól jöhet, ha mindig magunknál tartunk egyet. Az ökölvívó akadémia vezetője azt javasolta, hogy

amennyiben valakit támadás ér, vonja magára a figyelmet, például hangos segélykiáltással, integetéssel,

ez egyfajta elterelésként is hathat a támadóra, közben az áldozatnak lesz ideje elővenni egy sprayt, vagy táskával, hátizsákkal védekezni. 
Márkos Béla kiemelte: egy támadót több különböző módszerrel ártalmatlanná lehet tenni. Ez lehet szóbeli figyelmeztetés, segítség után kiáltás, vagy testi kontaktusba is lehet lépni, például a karjai hátra csavarásával.
Az akadémia vezetője szerint az önvédelmi technikák tanulását akár gyermekkorban el lehet kezdeni. Mint elmondta, kimondottan önvédelmi kurzusról nem tud Csíkszeredában, de vannak olyan szakosztályok, például a Márkos Béla Ökölvívó Akadémia kereti között is, ahol különböző ütési és védekezési módokat sajátíthatunk el.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!