Bíznak a közösség erejében

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és a csíkmadarasi kertészet kezdeményezésre egyesületbe tömörülnek a csíkszéki zöldség- és gyümölcstermesztők. Az új csoportosulásnak – amelytől a helyi termelők a jobb értékesítést remélik – mintegy 60 tagja lesz, de a jövőben bárki csatlakozhat.

Zöldség- és gyümölcstermesztők Madarason. Együtt gondolkoznak              Fotó: Garden Proiect

Hargita megye más régióiban számos helyen tömörültek már egyesületbe a zöldség- és gyümölcstermesztők. A jó példákat látva a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és a csíkmadarasi Garden Proiect kertészet kezdeményezésére Csíkszéken mintegy 60 termelő próbálja meg kihasználni az egyesülés előnyeit és értékesíteni termékeit. A jövőbeni tervekről a múlt héten Csíkmadarason is egyeztettek az illetékesek.
– A civil kezdeményezés célja, hogy még inkább megmutassuk a jól működő kisgazdaságokat, fóliaházakat. Megszoktuk, hogy behozzák külföldről az idegen terméket, és el vagyunk kényelmesedve. Valamint lehet az is, hogy a székely ember meggyőződése az volt, hogy itt nem lehet zöldséget termelni, merthogy az üvegház nem bírja meg a nagy mennyiségű havat és emellett sok a fűtésköltség. Az utóbbi 30 évben a technológia nagyon sokat változott, a téma is. Meggyőződésem, hogy kényelmesen és elegánsan lehet termelni a Csíki-medencében is. Az új technológiáknak köszönhetően új dimenzióba léptünk a zöldségtermesztéssel – nyilatkozta lapunknak János Ferdinánd kertészmérnök. Hozzátette: a kezdeményezésben partnerük a falugazdász-hálózat, a megyei és a csíkszeredai önkormányzat is.
A cégvezető úgy véli, a környékről sok olyan fiatal munkavállaló megfordult nyugat-európai kertészetekben, zöldségesekben, ahol tapasztalatot szereztek. Ezt a tudást itthon is hasznosítani lehet, mivel egy kisebb fóliaház is képes jelentős pluszjövedelemhez juttatni egy családot. Felajánlotta, hogy a Garden Proiect birtokában lévő szakmai tudást bárkinek továbbadja és támogatja.
– Látjuk, hogy párbeszéd alakult ki a csíkszeredai önkormányzattal a piaclehetőségekről. Fontos lenne, hogy a helyi termelők portékái – paradicsom, paprika, uborka – a piacon előnyben részesüljenek, az első sorokban kapjanak helyet, legyenek ismertek – jegyezte meg János Ferdinánd.
Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke lapunk megkeresésére azt mondta, a gyümölcs- és zöldségtermesztés terén komoly lehetőségek vannak Csíkban is, és nincs rendben az, hogy olyan zöldségeket is importálnak, amelyeket itt is meg lehet termelni.
– Ezzel az egyesülettel a helyi termelőket szeretnénk helyzetbe hozni. Segítjük őket szakmailag, lobbitevékenységgel, és segítjük abban is, hogy több lehetőséget kapjanak az értékesítésre. Nem utolsósorban a falugazdászaink révén is szeretnénk segíteni őket. Remélem, hogy ezzel az integrációval el tud indulni egy nagyon komoly zöldségtermesztő közösség, itt Csíkban, és azt is remélem, hogy a csíki fogyasztók ezektől a helyi termelőktől fognak a leginkább vásárolni – mondta Becze. Hozzátette: azért is volt fontos az egyesület megalapítása, hogy a kistermelők a piacokon is tudják értékesíteni áruikat, mindezt anélkül, hogy céget kelljen alapítaniuk, vagy bármilyen más pénzügyi bonyodalmakba keverednének.
– Az egyesület az árusításhoz biztosítja a jogi alapot, fontos, hogy a termelők ne a bürokráciára költsék az energiájukat és a pénzüket – jegyezte meg Becze István. Az egyesület bejegyeztetését a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete bérmentesen végzi.

Biró István