Hirdetés

Beutazási akadályok miatt bonyolódik a Dakar Rali


A tereprali az improvizációról szól, de ez általában csak a versenyzőket érinti. Ezúttal a legnagyobb sivatagi autós verseny rendezőinek is improvizálniuk kellett, miután a jövő év eleji sivatagi show-nak otthont adó Szaúd-Arábia teljes beutazási tilalmat rendelt el.

Hirdetés


Úgy tűnik, a Dakar-mezőny talán kivétel lesz ez alól.

Az autósportban a résztvevőknek sokszor kell improvizálniuk, a szervezők viszont egy jól bejáratott forgatókönyv szerint dolgoznak. Ám a koronavírus-járvány idén nagyon sokszor meglepetést tudott okozni a sportrendezvények szervezőinek, legutóbb a Dakar Rali rendezői tapasztalták ezt meg. Szaúd-Arábia ugyanis, több más országhoz hasonlóan, nem fogad nemzetközi repülőjáratot, lezárta a határait és a kikötőit is a mutálódott koronavírus miatt, amely Nagy-Britanniában ütötte fel a fejét. A döntés értelmében egyes járatok berepülését „különleges körülmények” között engedélyezik, de megváltoztatták például a karanténszabályt is: mindenkire, aki december 8. után bármely európai országból érkezik a szaúdi királyságba, két hét karantén vár.
Sportszempontból ez azért érdekes, mert a Dakar Rali 2021. január 2-án az ünnepélyes rajtceremóniával kezdődik az országban, ám ezek után nehezedik a megvalósítás. Már csak azért is, mert a versenyzők és a szervezők többsége december 26. után érkezne az országba – ám úgy tűnik, a tervezett útvonalon ez nem lesz lehetséges. A Dakar szervezői eredetileg is indítottak volna különgépeket Európa nagyvárosaiból, mostantól azonban ez lehet az egyetlen mód a beutazásra, ugyanis a menetrend szerinti járatokat mind törölték Szaúd-Arábiába.
A szervező ASO munkatársai folyamatosan egyeztetnek a helyi hatóságokkal, valamint a helyi autósport-szövetség vezetőjé­vel, Halid bin Szultan Al-Faiszal Al-Szaud herceggel, akinek köszönhetően Forma–1-es futamot is tartanak jövőben Dzsiddában. A versenyjárművek már több mint egy hete megérkeztek a dzsiddai kikötőbe, ezeket december elején hajózták be Marseille-ben – 75 versenyautót, 42 versenykamiont, 110 versenymotort, a rendezői és szervizjárművekkel együtt összesen 679 járművet plusz 8 helikoptert és 15 konténert – és vannak versenyzők meg csapatok is, amelyek már ott vannak Szaúd-Arábiában, hiszen részt vettek a múlt héten befejeződött sprint világkupafutamon, mások pedig hazautaztak az ünnepekre. A szervezők szerint összesen mintegy háromezer embert kell beutaztatni az országba a Dakar Ralira, ami akkor sem egyszerű, ha – ahogy tervezik is – különjáratokat indítanak és Szaúd-Arábia engedélyezi a berepülést, hiszen így is legalább 15-20 gépről van szó.
És akkor ott van még a két hét karantén. Az eredeti tervek szerint egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kellett volna megérkezni az országba, ott két napot önkéntes karanténban tölteni, majd újra tesztelni és csatlakozni a Dakar-buborékhoz, amelynek szigorú szabályai vannak. A két hét karantén azonban csak úgy valósítható meg, ha – mint az idén a Forma–1 esetében – maga a Dakar-tábor a karantén helyszíne. Ám marad egy érdekes, de ugyanakkor fontos kérdés: mi lesz a brit résztvevőkkel?
A Dakar Rali az 1979-es indulása óta eddig csak egyetlen alkalommal maradt el, 2008-ban, amikor terrorfenyegetettség miatt törölték a versenyt. Akkor költözött a Dakar Afrikából Dél-Amerikába, ahonnan az idén januárban tette át székhelyét Szaúd-Arábiába. A friss hírek szerint törléstől most szerencsére nem kell tartani.


HN-információ
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!