Betegszállító liftre gyűjt a kórház

Betegszállító liftre van szükség a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház csíksomlyói épületében, a koronavírusos betegeket ápoló osztályokon. Mivel a kórház nem végezhet jelentős beruházást a római katolikus egyház tulajdonában lévő épületen, adománygyűjtési felhívással fordultak a nyilvánossághoz.

Nehézkes a súlyos állapotú betegeknek az emeletre való feljutása, feljuttatása a csíksomlyói kórházépületben, ahol a koronavírusos betegeket látják el, és ahol jelentősen megnőtt a beteglétszám az elmúlt hónapokban. Sokat segítene a pácienseknek és az ott dolgozóknak is egy betegszállító lift felszerelése a lépcsőházba. Minderről pénteki közleményében számolt be az intézmény. A közlemény szerint a lift és a beszerelése 56 ezer lejbe kerül. A kórház elkészíttette a szükséges dokumentációt, műemlékvédelmi engedély is van az eszköz beszerelésére. Ekkora beruházást azonban sem a kórház, sem az intézményfenntartó megyei önkormányzat nem végezhet az épületben, mivel az a római katolikus egyház tulajdonában áll. Folytatva a tavasszal megkezdett adománygyűjtést, a nyilvánosság segítségét kérte a lift árának összegyűjtéséhez dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és dr. Dombi István, a somlyói épületben működő tüdőgyó­gyászati osztály vezetője.

– A tavasszal elkezdett adománygyűjtés során összesen 3 316 887 lej gyűlt össze, amelyet a felajánlásoknak megfelelően, célirányosan felhasználtunk. A koronavírus-járvány kezdetén nagy segítségünkre voltak az adományok, köszönjük mindenkinek, hogy akkor mellénk álltak, támogattak, segítettek. Most ismét segítséget kérünk. A hatékony munkavégzéshez, betegeink minél jobb ellátásához kell a betegszállító lift, kérjük, járuljanak hozzá ennek beszerzéséhez – mondta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

– Köszönjük szépen a magánszemélyeknek, cégeknek, közbirtokosságoknak, hogy az adománygyűjtés első szakaszában, tavasszal ilyen nagy számban támogatták a járvány első vonalában dolgozó intézményeket. Most ismét a segítségüket kérjük, hisz sem a kórház, sem a megyei tanács nem tudja ezt a beruházást elvégezni. A Hargita Megyéért Egyesület számlájára várjuk az adományokat. Kérjük, aki tud, segítsen. Minden kis összeg számít. A polgármesteri hivatalok gyűjtéssel is be tudnak szállni, illetve várjuk azon közbirtokosságok segítségét is, akik eddig még nem tettek felajánlást – mondta Borboly Csaba.

Dr. Dombi István, a tüdőgyó­gyászati osztály vezetője hangsúlyozta, a tüdőgyógyászati és a fertőző betegségeket kezelő osztályok személyzete hálás az eddigi támogatásokért, hisz minden biztató szó sokat segít nekik ezekben az időben.

 

A liftre szánt adományokat a Hargita Megye Tanácsa tagságával és fenntartásával működő Hargita Megyéért Egyesület számára lehet utalni, az alábbi számlaszámokra:

Lej: RO79BRDE210SV06542542100 (RON)

Euró: RO79BRDE210SV04149552100 (EUR)

USA-dollár: RO65BRDE210SV00939132100 (USD)

Forint: RO02BRDE210SV06587732100 (HUF)

Az eddig felajánlott adományok és az adományozók jegyzéke megtalálható a kórház honlapján (www.korhaz.ro)