Ma kezdődik a csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Beszélgetés Szilágyi Nórával, a fesztivál főszervezőjével

Változatos, szórakozást és elmélyülést is ígérő, de mindvégig színvonalas kínálatával egyre nagyobb népszerűségre tör a csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál. A hivatalos megnyitót követően ma este fél hét után a The nobody elses zenekar nyitókoncertjével indul a Mikó-vár udvarában a háromnapos fesztivál, amely idén a kortárs zene élvonalából is hoz fellépőket Csíkszeredába. Szilágyi Nóra főszervezővel beszélgettünk.

IMG_6821

– Országos premierre készül a dzsesszfesztivál: először lép fel Romániában a Lars Danielsson Trió, kik ők?

– Lars Danielsson az egyik legjobb svédországi nagybőgős, nemzetközi szinten elismert zenészekkel és énekesekkel dolgozik együtt – a fesztiválon Gregory Privat zongoristával és Magnus Öström dobossal alkotnak triót és kápráztatják el a közönséget. A zenekar menedzserével már januárban felvettem a kapcsolatot, Lars Danielsson pedig elfogadta a meghívásunkat. Törekszünk arra, hogy évről évre egyre nevesebb zenei előadókat szólítsunk meg. Természetesen ennek pénzügyi vonzata is van, az idei főmeghívottunkhoz hasonlítható zenekarok fellépési díja például 5000–10 000 euró között mozog.

– Az országos, román nyelvű média felé is határozottabb lépést tett a 7. Nemzetközi Jazzfesztivál. Mircea Colceriu rádiós feladata, hogy a színvonalas dzsesszt megszólaltató fesztiválnak országos szintű ismeretséget biztosítson. Mit várnak az országos visszhangtól?

– Székelyföldön kívül azok a dzsessz iránt érdeklődők tudnak a csíkszeredai fesztiválról, akik tudatosan keresik ezt a fajta zenei kínálatot. Ezért kértem fel Mircea Colceriut – aki jó pár éve figyeli a rendezvényünk fejlődését, és úgy gondolja, hogy megértünk az országos ismeretségre –, hogy segítsen bekerülni a román nyelvű médiába is. A zenei közösség ugyanakkor már nemcsak Erdélyben és Magyarországon tud a fesztiválunkról, hanem jelen vagyunk az európai zenekarok menedzsereinek listáin is, sőt Ausztráliából, Japánból, New Yorkból érdeklődtek zenekarok a rendezvényünk iránt, és jelezték, hogy szívesen eljönnének ide zenélni. Ehhez képest kellene tehát országos szinten is közönséget toboroznunk.

– Tavaly merült fel a javaslat, hogy a fesztivált regionális méretűvé kellene tenni Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely bevonásával. Az idei program részben ennek az igénynek is eleget tesz…

– Ezt úgy tudtuk megoldani, hogy a meghívottak közül a Random Trip zenészei szombaton Gyergyószentmiklóson a Lázár panzióban, vasárnap pedig Székelyudvarhelyen, a Szent István-napok alkalmával, a Városháza téren is fellépnek. A zenekar utaztatását és fellépési díját a megyei önkormányzat biztosítja. A Random Trip formációról érdemes tudni, hogy a csapatnak három állandó magyarországi tagja van, akik számos nemzetközileg elismert zenésszel szoktak fellépni, itt most nálunk Luiza Zannal, a kortárs román dzsessz kiemelkedő egyéniségével hallhatja őket együtt a közönség.

– A programban négy magyarországi együttes, három helyi, illetve romániai zenekar és egy külföldi meghívott szerepel. Mekkora költségvetés társul a fesztiválhoz?

– Mind Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, mind Hargita Megye Tanácsa támogatja a fesztivált, 45 ezer, illetve 20 ezer lejjel. Jelentős segítséget kaptunk – 40 ezer lejt – a Romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalától, pályáztunk és 600 ezer forintot (mintegy 8500 lejt) kaptunk a Bethlen Gábor Alaptól, ez két zenekar fellépési díjára elég, a Communitas Alapítvány is támogat, valamint helyi cégeket is megkerestünk. Összesen 150-170 ezer lejes költségvetésből gazdálkodunk, hozzáteszem ugyanakkor, hogy még várjuk további cégek támogatását: pár ezer lejre még szükségünk van.

– Ha már a vállalkozókat említette, a csíkszeredai vállalkozói szféra mennyire támogatja a fesztivált?

– A kezdetektől van három olyan csíkszeredai cég – a Harmopan Rt., az Alutus nyomda és az Ing Service Kft. –, amely folyamatosan segít a fesztivál anyagi feltételeinek biztosításában. Azt viszont megfigyeltem, hogy az utóbbi években egyre kevesebb pénzt tudnak erre fordítani a vállalkozók, idén például többen már előre jelezték, hogy bár szívesen támogatnának, nincs rá lehetőségük. Összességében viszont nagyon sok magánszemélynek és vállalkozónak tartozunk köszönettel, úgy érzem, sokunknak szívügye a fesztivál.

– Ha a jelenlegi költségvetést mondjuk megdupláznánk, mit jelentene az a fesztivál tekintetében?

– Például meghívhatnánk végre olyan zenészeket, mint Richard Bona vagy Bobby McFerrin, akiknek a neve már régen rajta van a célszemélyek listáján, akármennyire is elérhetetlen célnak tűnik ez jelenleg számunkra. Elárulom ugyanakkor, hogy jövőre Avishai Cohen lesz a főmeghívottunk. Visszatérve a kérdéshez, elsősorban a fesztiválprogram összeállításában, a meghívottak névsorán változtatna jelentősen, ha kétszer nagyobb keret állna a rendelkezésünkre, megpróbálkoznánk ugyanakkor a fesztivál további terjeszkedésével is, és Marosvásárhelyre és Sepsiszentgyörgyre is szerveznénk koncerteket.

– Egyelőre úgy tűnik, hogy az időjárás nem kedvez a szabadtéri fesztiválnak, ha hétvégére is marad a rossz idő, hol tartják meg a koncerteket?

– Természetesen készültünk erre az esetre is, de egyelőre nagyon bízunk benne, hogy kitart az időjárás, hiszen a dzsesszfesztiválhoz hozzátartozik az a családias hangulat, amit a Mikó-vár udvara biztosít számunkra minden évben. Ha nagyon zuhog az eső, és mindenképpen muszáj, akkor a Szakszervezetek Művelődési Házába költöztetjük át a koncerteket.

Pál Bíborka

: an accessible web community