Bemutatkozott a Zakuska.ro a kincses városban

Ritkán lehet egy helyen annyi ízletes székely terméket kóstolni Kolozsváron, mint amennyit vasárnap délután kínáltak az 1568 Bistróban: a résztvevők borban érlelt, köménymagos és provence-i fűszerkeverékkel ízesített sajtokat, medvehagyma- és laskagombakrémet, szalonnát, szalámit, kolbászt, sőt még rózsa- és fokhagymalekvárral töltött palacsintát is fogyaszthattak. A kisebbek különböző szörpökkel, a nagyobbak bor- és pálinkakülönlegességekkel nyomtathatták el a finom falatokat, meg persze némi mozgással is: a jó hangulatról a marosvásárhelyi Póra Zoli & Stone Hill együttes gondoskodott.

„A hely és az esemény, amely felhőtlen szórakozást biztosít a család összes tagjának” – így hirdette meg vasárnap délutáni piknikjét a Zakuska.ro nevű élelmiszerwebshop – partnerségben a Székely Konyha és Kert magazinnal, a bisztróval és a Paprika Rádióval –, amely nyilvánosan most először találkozott lehetséges vásárlóival. Ez nem csupán egy vállalkozás, hanem inkább küldetés, „amely segíti az őstermelőket, hogy piachoz jussanak, ugyanakkor a fogyasztókat is, hogy természetes forrásból származó, házias, igazi ízű termékeket tegyenek az asztalukra” – közölte a kezdeményezés ötletgazdája, Domokos Zoltán.

Mint mondta, egyelőre Kolozsváron és a város 20 kilométeres vonzáskörzetében lehet tőlük rendelni, de idővel, ha lesz rá igény, valószínűleg más térségeket is megcéloznak. Az ötlet egyébként már jóval korábban megszületett, otthon náluk, a családi asztal mellett, de egyéb elfoglaltságaik miatt csak idén januárban kezdtek komolyabban foglalkozni a webshop létrehozásának gondolatával. Február végétől elkezdték azonosítani a partnereket, akiket bekapcsolhatnak a hálózatba – magyarán megkeresték és meggyőzték az őstermelőket, hogy csatlakozzanak –, ezzel párhuzamosan pedig elkezdték építeni a platformot. A webbolt május 5-én nyílt meg, jelenleg több mint 500 különböző termék közül lehet választani. Aki délután 3 óráig rendel, még aznap megkapja a kívánt termékeket, úgyhogy akár uzsonnára vagy vacsorára is elfogyaszthatja azokat. Igyekeztek úgy alakítani a kínálatot, hogy aki felkeresi a honlapot, annak ne kelljen máshova is ellátogatnia, és már a zakuska.ro böngészgetése során meg tudjon tölteni egy „becsületes” bevásárlókosarat házias, ízletes termékekkel.

S ha már a kezdeményezés a nevében viseli a népszerű étel nevét, a zakuszka a rendelésből se hiányozzon, tanácsolja Domokos Zoltán. Három helyről kapják jelenleg a kenyérre kenhető finomságot: a csomafalvi Fenyőalja Egyesülettől, Kovács Rita korondi kistermelőtől és a parajdi Horváth Júliától; van már padlizsános, gombás, gombás-padlizsános és paszulyos-gombás, nehéz megmondani, hogy melyik a legfinomabb közülük.

A barack- és az eperlekvár Szászfaluból, a Kovács Kamrából érkezik, a rózsa- és a pirosáfonya-lekvár a gyergyócsomafalvi Fenyőalja Egyesület terméke, és hamarosan következik a szamócalekvár is, amely Domokos Zoltán elmondása szerint igazán különlegesnek ígérkezik, nyár vége felé pedig már kapható lesz a webüzletben. És még nagyon sok termékkel szeretnék bővíteni a hálózatot, amelyben már most szerepelnek cukor-, glutén-, tej-, tojás-, illetve szója-, színezék- és tartósítószer-mentes finomságok nagy számban, müzlik, nyers vegán tortaszeletek, zabkásák, lekvárok, szörpök és gyümölcskivonatok egyaránt.

Már csak étvágy és jókedv szükséges, amiből a mostani kolozsvári pikniken sem volt hiány. Miután Póra Zoliék jól megmozgatták a fáradt csontokat, a jelenlévők füstölt pisztrángot fogyaszthattak túrós puliszkával.

Ferencz Zsolt

: an accessible web community