Belopni Udvarhelyt a turisták szívébe

A világ legnagyobb „patkóján” felbuzdulva. Különleges szuvenír Fotó: Asztalos Ágnes

Több, a várost és környékét népszerűsítő kezdeményezéssel állt elő idén a Szinfotour iroda. Székelyudvarhelynek van a világ legnagyobb patkója, emlékül patkót formázó hütő­mágnest vihetnek haza a turisták, akiket szeptember 15-től mobiltelefonos alkalmazás is segít a város behatóbb megismerésében.

A világ legnagyobb „patkóján” felbuzdulva. Különleges szuvenír Fotó: Asztalos Ágnes

Idén is elkészült a négynyelvű (magyar, román, angol és német) turisztikai kalauz, amely várostérképet, a látványosságok ismeretetését, fürdő- és egyéb sportolási lehetőségeket, szórakozást, szálláshelyeket, éttermeket ajánl az idelátogatónak.

Térkép és recept
Külön szórólapokon népszerűsíti a Szinfotour iroda a séta- és túralehetőségeket, egyik például a Székely Kálváriát, egy másik a Szent László-legendához köthető udvarhelyszéki településeket. Kiadtak külön csak várostérképet is, bár ennek a hátoldala is kínál érdekességeket, információt például a szejkei borvízről, a pálinkáról, izgalmas receptekkel „körítve”. Jól fogyott idén a Balázs Árpád által összeállított Egy csepp história című füzetecske is, amely Udvarhely és környéke jeleseit gyűjti csokorba. Mindezt Orbán Melinda, a Szinfotour iroda vezetője sorolta tegnap, a Városháza tanácstermében tartott tájékoztatón.
Elmondta továbbá, hogy megújult az iroda honlapja is, érdekességként a Mihály János történész segítségével elkészült idővonalas várostörténeti ismertetőt emelte ki, amely a helyi polgároknak is hasznos lehet.
Korábban már hírt adtunk lapunkban a mobilalkalmazásról, a 40 székelyudvarhelyi nevezetességet kínáló applikáció szeptember 15-ével kezdődően akár Audioguide-ként, „zseb-idegenvezetőként” is használható, de egyelőre csak androidos rendszerben. 3 lejbe kerül a patkó alakú hütőmágnes, amely Székelyudvarhelyen készül. Az ízléses, egyszínű szuvenír nagyon kapósnak bizonyul – közölte Orbán Melinda.

Tanácsadás ifjúságnak, turistának
A Szinfotour irodának nemcsak a turisztikai tájékoztatás, illetve a környék népszerűsítése a feladata, neve is arra utal, hogy néhány éve összevonták a Szinfo nevet viselő ifjúsági infomrációs és tanácsadó irodával. Mihály Zsuzsa elmondta, hogy továbbképzésben, továbbtanulásban, nyári táborok vagy nyári munkák keresésében tudják információkkal segíteni a hozzájuk fordulókat. Összeállítottak továbbá online katalógust az ország nagyobb egyetemeiről, népszerűsítik az önkénteskedést, és a célközönségükkel való közvetlenebb kapcsolattartás érdekében mobilalkalmazást is terveznek.
A Szinfotour iroda munkatársai főleg az Emlékezés Parkja melletti információs pontnál találkoznak a turistákkal. Péter Ildikó úgy tapasztalta, hogy a célirányosan Székelyudvarhelyre utazók éppen a város kedves, otthonos arca miatt jönnek ide. Inkább a csendet, nyugalmat keresik, és jelentősen megnövekedett a sportolási, túrázási lehetőségek iránt érdeklődők köre. Kritikaként legtöbben a túl sok autót, a nagy forgalmat említették.

Asztalos Ágnes