Hirdetés

Békét akarnak az ukrán népnek

Bogdan Aurescu külügyminiszter csütörtökön az ENSZ Közgyűlés rendkívüli ülésszakán azt mondta, hogy Románia békét akar Ukrajnának, de jelenleg „riasztó mértékű az ellenségeskedés”.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Békét akarnak az ukrán népnek
Illusztráció Fotó: Edgar Winkler, Pixabay

„Amit mi akarunk, egyszerű: békét az ukrán népnek, győzelmet az elveknek és értékeknek, és kevesebb véres konfliktust a világban. De ami történik, az egyelőre nagyon különbözik ettől. Továbbra is riasztó mértékű ellenségeskedést látunk, amely az enyhülés jeleit sem mutatja, és elképzelhetetlen szenvedést, drasztikus és hosszú távú következményeket jelent a polgári lakosság számára” – idézi a román diplomácia vezetőjét a Külügyminisztérium közleménye.

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett közlemény szerint Aurescu azt mondta, különösen aggasztó az emberi jogi helyzet és Oroszország Ukrajna elleni agressziójának humanitárius következményei, amelyeket többek közt az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni folyamatos támadások okoznak.
Hozzátette, szörnyű hírek érkeznek az Ukrajna területén elkövetett atrocitásokról, és „meg kell győződnünk, hogy a vétkeseket felelősségre vonják”.

Leszögezte, a folyamatos agresszió aláássa a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és továbbra is aggodalomra ad okot a nemzetközi közösség számára. Oroszország hibrid háborúja egyre terjed az álhírek, a félretájékoztatás és a rosszindulatú befolyás révén, és a legsebezhetőbb államok – például a Moldovai Köztársaság – destabilizálására, valamint a népek egysége, kölcsönös bizalma és szolidaritása aláásására irányul – hívta fel a figyelmet a román külügyminiszter.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Románia támogatja az Ukrajna elleni agresszió bűntettével foglalkozó különleges bíróság felállítását. Elmondta azt is, hogy mintegy 3,6 millió ukrán állampolgár lépett be Romániába, és közülük több mint 110 ezren maradtak az országban.

Bogdan Aurescu részt vett az ülés végén tartott szavazáson, és üdvözölte, hogy az ENSZ Közgyűlésének 11. rendkívüli ülésszakán nagy többséggel (141 igen és 7 nem szavazattal) elfogadták Az átfogó, igazságos és tartós ukrajnai békéhez vezető elvek című határozatot. Románia az összes uniós országgal együtt támogatta a határozatot.

A szavazás előtt ismertetett nyilatkozatában a román külügyminiszter határozottan elítélte az Ukrajna ellen folytatott agressziós háborút, amelyet az Orosz Föderáció indított, egy olyan állam, amely tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának.
Az elfogadott határozat felszólítja az ENSZ tagállamait, hogy támogassák az átfogó, igazságos és tartós békét Ukrajnában, amely az ENSZ Alapokmányának elvein és Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének, egységének és nemzetközileg elismert határok közötti területi integritásának tiszteletben tartásán alapul.

Az állásfoglalás felszólítja továbbá az Orosz Föderációt, hogy haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki minden haderejét Ukrajna területéről, és azonnal hagyjon fel az ukrajnai kritikus infrastruktúrák, valamint a polgári célpontok elleni szándékos támadásokkal.

A határozat leszögezi, hogy az Orosz Föderáció jogellenesen alkalmazza az erőszakot, és súlyosan sérti a nemzetközi jog legfontosabb, az ENSZ Alapokmányában lefektetett elveit és normáit.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!