Békás-szoros: Neamţ megye javára döntöttek

Jogerős ítélet született a Neamţ és Hargita megyék közötti határ kijelölése, a Békás-szoros közigazgatási hovatartozása kapcsán indított perben: a Ploieșt-i Ítélőtábla elutasította Hargita megye rendkívüli jogorvoslati kérelmét, megerősítve a tavaly nyáron hozott másodfokú ítéletet, amelyben Neamţ megyének ítélte a vitatott területet.

Elutasította a Ploieșt-i Ítélőtábla Hargita megye rendkívüli jogorvoslati kérelmét, megerősítve a tavaly júniusban meghozott másodfokú ítéletét, amelyben Neamţ megye javára döntött, holott elsőfokon a Prahova Megyei Törvényszék a székelyföldi megyének adott igazat.

– A Ploieșt-i Ítélőtábla elutasította Gyergyószentmiklós városa és Hargita megye által megfogalmazott rendkívüli jogorvoslati kérelmet és arra kötelezte a kérelmezőket, hogy Almásmező községnek 4000–4000 lej összeget fizessenek. A döntés visszavonhatatlan, nyilvános tárgyaláson hirdették ki 2021. január 13-án – jelentette ki George Lazăr, Neamţ megye prefektusa az országos közszolgálati hírügynökségnek. – Ismételten megnyertük a Békás-szoros-pert! Ezt jelenti hazafinak lenni, megyédet szeretni és teljes tudásoddal és jóhiszeműségeddel az igazságért és az értékes célokért harcolj – tette hozzá a prefektus.

A Hagyományosan Székelyföldhöz tartozó Békás-szoros, és a körülötte fekvő 700 hektáros terület hovatartozása azt követően vált kérdésessé, hogy 1996-ban elfogadott 7-es törvény előírta a települések határainak rögzítését a kataszteri iratokban. 1998-ban a két megye kataszteri hivatala azt rögzítette egy jegyzőkönyvben, hogy a nagy turisztikai potenciállal rendelkező terület Almásmezőhöz tartozik, és ezt a jegyzőkönyvet Gyergyószentmiklós akkori alpolgármestere is aláírta. Ennek a jegyzőkönyvnek a megsemmisítésére és a megyehatár kiigazítására irányultak az ezt követő székelyföldi kezdeményezések.

2012-ben megyeközi bizottság vizsgálta meg az ügyet, megállapítván, hogy a mind hargitai mind a neamți fél ragaszkodik az álláspontjához, és magának követeli a vitatott területet, így a bíróságon folytatódik az ügy.

A pert többszöri áthelyezés után 2013-tól a Prahova megyei törvényszék tárgyalta, mely tavaly júniusban mondta ki a Hargita megye számára kedvező ítéletet. Az első fokon eljáró bíróság Gyergyószentmiklós és Hargita megye számára kedvező módon jelölte ki a megyehatárt.

Ezt az ítéletet változtatta meg tavaly nyáron jogerős határozatában a Ploiesti-i Ítélőtábla, a tegnapi döntés ez utóbbi ítéletet erősítette meg.

 

#HargitaNépe #Hargita megye #Neamt megye #Békás-szoros #BorbolyCsaba