Befejeződött az Octavian Goga Gimnázium teljes felújítása

Nyolc év és jelentős anyagi ráfordítás után. Modern épület várja a diákokat

Több mint 2,7 millió lejes ráfordítással kívül-belül megújult a csíkszeredai román tannyelvű gimnázium. Az Octavian Goga nevét viselő tanintézmény épületét uniós támogatással sikerült korszerűsíteni.

Nyolc év és jelentős anyagi ráfordítás után. Modern épület várja a diákokat
Nyolc év és jelentős anyagi ráfordítás után. Modern épület várja a diákokat

[dropcap]S[/dropcap]zigetelték a főépületet, nemes vakolattal burkolták, kicserélték a nyílászárókat, felújították a belső villanyhálózatot, a fűtésrendszert, a víz- és szennyvízhálózatot, illetve a padlózatot – tulajdonképpen teljesen megújult a csíkszeredai Octavian Goga Gimnázium. Erről tegnap a városházán tartott sajtótájékoztatón számolt be Antal Attila polgármesteri jogkörökkel felruházott alpolgármester, illetve a tanintézmény igazgatója, Dobreanu Doru.
A román tannyelvű gimnázium épületének rehabilitációja elhúzódott: még 2007-ben, több más tanintézménnyel együtt, kormányprogram keretében kezdték el a munkálatokat, de a gazdasági válság számlájára írt pénzhiány miatt 2008-ban leállni kényszerültek, holott az eltervezett munkálatoknak csupán 30 százaléka valósult meg. Azóta a félbe-szerbe hagyott épületben zajlott az oktatás, míg 2014-ben adódott a lehetőség, hogy uniós támogatásra lehetett pályázni megkezdett, de be nem fejezett beruházások esetén. Ekkor a város több pályázatot is benyújtott, végül csak a Goga iskola rehabilitációjára írt projekt nyert – így sikerült befejezni a nyolc éve elkezdett munkálatokat.
Dobreanu Doru igazgató szerint a teljes körű felújítást az épület korábbi állapota indokolta: ha esett, az ablakokon befolyt a víz, az osztálytermekbe a rossz nyílászárók miatt befújt a szél, a tetőtől a fölszintig csurgó esővíz miatt a padló fel volt puffadva. Ezúttal az épület földszintjén 15 helyiséget, az első és második emeleten 13-13 tantermet, illetve laboratóriumot, szaktermet, mellékhelyiséget újítottak fel.

[box type=”shadow” ]„Többfrontos” hőszigetelés A sajtótájékoztató másik témája a városban zajló tömbházszigetelésekre tért ki. Mint elhangzott, idén összesen 31 tömbházat szigetelnek a megyeszékhelyen, közülük egyet, a Hargita utcait már befejezték, utolsó fázisban van a Kossuth utcai tömbházsor, a többi pedig – elvileg – az év végéig elkészül. Abban a tizenegy tömbházat tartalmazó „csomag” esetében, ahol még június derekán kiadta a város a kezdési parancsot, ám a munkálatok nehézkesen indultak, most már túlnyomó részt elindult a kivitelezés, és úgy tűnik, van remény, hogy a határidőig, november 15-ig be is fejezik a szigetelést. A csomagból négy, a Piac utca 7-es, a Tudor Vladimirescu 15-ös, a Miron Cristea 2/A, illetve az Octavian Goga 8-as szám esetében még mindig nem kezdte meg a kivitelező a munkálatot, ám Dósa Eszter, a polgármesteri hivatal munkatársa szerint a cég képviselői azt ígérték, hogy legtöbb két héten belül itt is elindítják a folyamatot. Egy másik csomag, amelyik azt a tíz tömbházat tartalmazza, ahol az év végéig kell befejezni a munkálatokat, ellenkező esetben az uniós támogatás az elmaradt munkálatokra elesik, szintén kivitelezés alatt áll, igaz, a tíz tömbházból csak hatnál dolgozik a bákói, illetve a bukaresti cég. Itt egyes tömbházak esetében jogi huzavona miatt is késve kezdték a munkát, de Bulbuk Márton projektfelelős szerint a kivitelezésre szánt öt hónap, ha a cégek jól ütemezik a munkát, elegendő lehet arra, hogy befejezzék. Dósa Eszter azt mondta, ezekkel a cégekkel kötött szerződés tartalmazza azt, hogy ha átcsúsznak a jövő évre, a kivitelezők a saját költségükön kell befejezzék a szigetelést, de félő, hogy ha erre kerül sor, nem lesz ez egy gördülékeny folyamat. [/box]

Forró-Erős Gyöngyi

: an accessible web community