BBTE-kutatás: A futárszolgálatoknak kedvezett a járvány

Jóval mérsékeltebb volt a romániai gazdaság csökkenése, mint arra az elemzők számítottak, a legjobban az IT-szektor és a futárszolgálatok jártak: számottevő növekedést értek el – derült ki a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem közgazdász kutatócsapatának felméréséből. A kutatás apropóját az szolgáltatta, hogy február 26-án pontosan egy év telt az első romániai koronavírus eset megjelenésétől, ezért most tették közzé az elmúlt esztendő gazdasági történéseit, a vállalati szektor helyzetének alakulását elemző kutatást. A részletekről dr. Szász Levente projektvezető számolt be lapunknak.

A hatfős, a BBTE magyar tagozatán oktató kutatócsapat már a járvány első szakaszában elindította a Covid-19: Romanian Economic Impact Monitor elnevezésű kutatási projektet. Ennek keretében követték az eseményeket, és előrejelzéseket is készítenek a gazdaság várható alakulására vonatkozóan. A kutatási projekt vezetője Szász Levente egyetemi professzor, a kutatócsoport tagjai pedig Bálint Csaba és Csala Dénes társult oktatók, Csíki Ottó doktorandusz, Nagy Bálint Zsolt docens és Rácz Béla-Gergely adjunktus.
A szakértők kutatása alapján a koronavírus-járvány első éve két fő hullámban érkezett Romániába. Az első hullám során a 2020. február–augusztus időszakban az aktív esetszámok 17 000 fölötti maximumot értek el, amely a napi megbetegedések számát tekintve az 1500 új esetet is meghaladta a járvány első hullámának csúcsidőszakában. A második hullám a 2020. szeptember – 2021. február időszakban bontakozott ki, amikor az aktív esetszám már a 116 000-et is meghaladta, a napi megbetegedések száma pedig a 10 000-es érték fölött tetőzött. A járvány egy éve alatt összesen 795 732 esetet regisztráltak Romániában, amelyből 736 020 személy meggyógyult, 20 233 pedig elhunyt, így az aktív esetek száma 2021. február 26-án 38 056 volt.
– Ugyaneddig a napig összesen közel 1,5 millió oltást adtak be az országban a Pfizer, Moderna és AstraZeneca változataiból. Európában ugyanakkor jelenleg egy harmadik koronavírusjárvány-hullám van kialakulóban, amely Romániát is elérheti. Az egészségügyi minisztérium már kijelentette, hogy készül a harmadik hullámra, ugyanis elég magas a valószínűsége annak, hogy a brit és dél-afrikai vírusváltozat Románia lakosságának körében is elterjedjen – hangsúlyozta Szász Levente.

Változó piaci helyzet

Elmondta: a járvány okozta válság következtében Románia gazdasága a 2020-as évben 3,9%-os visszaesést könyvelhetett el az országos statisztikai hivatal legfrissebb becslései alapján. Pozitív aspektusa a gazdasági hanyatlásnak, hogy ez a csökkenés az eurózóna 6,8%-os átlagos visszaeséséhez képest jóval mérsékeltebb. Az elemzők fontosnak tartották megjegyezni, hogy a mezőgazdaság rossz évet zárt, melynek oka nem a járvány, hanem a kedvezőtlen időjárás volt. A projektvezető hozzátette: az előző év várakozásokon felüli gazdasági teljesítményéből kiindulva, az előrejelzéseink alapján 2021-re Románia akár 5%-ot meghaladó gazdasági növekedést is elérhet. A befektetők szintén optimisták, a világ és Európa jelentősebb tőzsdéi, illetve a bukaresti tőzsde is egy év alatt teljes mértékben ledolgozta a járvány alatt elszenvedett veszteségeket, tudtuk meg Szász Leventétől.
– A járvány első hulláma alkalmával, a második negyedév volt az tavaly, amely a leginkább negatívan hatott a vállalatokra. Az IT-szektor és a futárszolgálatok számottevő növekedést tapasztaltak, míg a turizmus és vendéglátás egy soha nem látott, 67,4%-kal esett vissza egyetlen negyedéves időszak alatt. A kulturális, művészeti és egyéb szórakoztató szolgáltatások is 60,4%-kos veszteséget könyvelhettek el ugyanilyen rövid idő alatt – fűzte hozzá a szakértő. Az elemzésből az is kiderült, hogy a romániai GDP-hez nagyobb arányban hozzájáruló ágazatok közül a nehézipar emelhető ki, amely becslések szerint 29,1%-kal esett vissza 2020. második negyedévében.

Folyamatos elemzéseket végeznek

A kutatásban ugyanakkor a lakosság mobilitását is vizsgálták, és arra az eredményre jutottak, hogy a legerőteljesebb csökkenés a szükségállapot idején volt tapasztalható, amely a 67%-ot is elérte országos szinten. Ezt követte egy viszonylagos helyreállás a nyári időszakban, mely során Konstanca megye produkált látványos növekedést.
– Jelenleg, egy évvel a koronavírus-járvány romániai kitörését követően, az országos mobilitás továbbra is lényegesen alacsonyabb az előző év járvány előtti időszakához képest: a mobilitási index az utolsó pár hétben a -15–25%-os sávban mozgott. A kutatási projekt részletesebb eredményei, naponta frissítve, a Covid-19 RoEIM online platformon tekinthetők meg. Az elemzések folyamatos jelleggel a projekt Facebook-oldalán kerülnek közzétételre – zárta beszámolóját Szász Levente.

Fülöp Orsolya