Bárhol is szaladhatnak

Közeleg a székelyudvarhelyi ősz egyik legnagyobb eseménye, a Fuss NEKI! elnevezésű adománygyűjtő közösségi futás, ami az idén kicsit más lesz, mint eddig. 24 civil szervezet jelentkezett be, közel 300 nagykövet szalad egy nemes célért, a nagy nap október 11-én, vasárnap lesz. Az adományokat már fogadják, természetesen online.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) talán legnagyobb tömeget megmozgató eseménye rendhagyó lesz, hiszen a megszokott, a városi parkban zajló nagy közösségi szaladást áthúzta a koronavírus-járvány. A változás annyi, hogy a csapatok maguk jelölik ki a futás helyszínét, egyénileg is bárhonnan lehetett csatlakozni. Közeli domboldalakon, az udvarhelyi salakpályán, vidéki sportpályákon, cégek udvarán szaladnak, és mint Csáki Rozália, az SZKA vezetője elmondta, lesz, aki Hollandiában, Angliában vagy valahol Magyarországon rója majd a köröket vasárnap.
Talán már sokak számára jól ismert, hogy a Fuss NEKI! sportesemény futásra épülő adománygyűjtő program, amely az udvarhelyszéki civil szervezetek közösségi kezdeményezéseit karolja fel, és ezek megvalósulásához segít előteremteni a szükséges pénzalapot. Tanintézmények egyesületei, sportegyesületek, hagyományőrzéssel foglalkozó civil szervezetek, fogyatékkal élők életminőségének jobbításáért dolgozó alapítványok, az inkubátorház – összesen 24 civil szervezet jelentkezett egy-egy megvalósításra váró projekttel, nemcsak Székelyudvarhelyről, Szé­kelymuzsnától Székelykeresztúrig több más udvarhelyszéki településről is. Összesereglettek már a nagykövetek is, majdnem 300-an vállalják, hogy a nagy napon szaladnak egy kiválasztott egyesület projektjéért. Nagykövet bárki lehetett, aki legalább egy 1 kilométert tud lefutni, avagy gyalogolni. Mozgássérült is részt vehet az akcióban, amennyiben ő maga és nem gép hajtja a székét. A nagykövetektől azt várja el a szervező, hogy az esemény lejárta után vezessék be a teljesítményüket a program honlapján.
Jelenleg az adományozók toborzása zajlik, hiszen rohamosan közeleg október 11-e, a szaladás napja. Bárki lehet adományozó és megteheti felajánlását az egyes nagykövetekre, ha regisztrálja magát online a Fuss NEKI! honlapján, megjelölve a nagykövetet, akit támogat és a felajánlás összegét. Természetesen az adományozó egy fix összeggel is támogathatja valamely projektet, ebben az esetben ennek megfelelően kell kitöltenie az űrlapot. Csáki Rozália elmondta, hogy ezúttal előnyben részesítik az online fizetést, a lehetőség egész vasárnap, éjfélig nyitva áll majd honlapjukon.
Az adományokra váró civil szervezetek közösségi projektjeivel a fussneki.ro oldalon lehet megismerkedni. Vasárnap a Más rádió tudósít az eseményről, de maga a Fuss NEKI! Facebook-oldalán is lehet követni, hogy hogyan zajlik a program.