2021. június 17, csütörtök.
Hirdetéscustom_html_banner1

Barcarozsnyón is nyert a csíki pilóta

Egyelőre nem talált legyőzőre a hazai másodosztályú hegyibajnokságban Fazakas Erik Zsolt. A csíkszépvízi pilóta a bajnokság harmadik versenyét is megnyerte, így százszázalékos teljesítménnyel vezeti a bajnokságot. A címvédő Barcarozsnyón 101,23 kilométer/órás átlagsebességgel teljesítette a pályát. A székelyudvarhelyi Jakab Attila a B csoportban győzött és vezeti a tabellát.

Mindkét Hargita megyei pilóta dobogóra állhatott szombaton Barcarozsnyón a másodosztályú hegyibajnoki futamot követően. Fazakas Erik Zsolt összetettben, az A csoportban és az A1 géposztályban sem talált legyőzőre, míg Jakab Attila a B csoportban győzött. Mindkét pilóta vezeti a tabellát kategóriájában és géposztályában is.
Barcarozsnyón rekordszámú nevezővel tartották a hegyibajnoki futamokat, ez annak is köszönhető, hogy a másodosztály mellett az első osztály is rajthoz állt, számukra tegnap volt a versenynap. Szombaton a „nagyok” számára csak az edzéseket és az időmérőket tartották, ám a másodosztály az előbbiek mellett két versenyfutamot is teljesített. A mezőny nagyszága – összesen száztíz pilóta – miatt a másodosztály futamai között kevés volt a szünet, így gyakorlatilag alig maradt számukra pihenőidő.
– Egész nap szeszélyes volt az időjárás, emiatt pedig az aszfalt tapadóképessége percről percre változott. Ráadásul a sok nevezett pilóta miatt leszűkült a felfutások közötti szünet, így sem pihenni, sem a taktikai dolgokat megbeszélni nem volt sok időnk – nyilatkozta lapunknak Fazakas Erik Zsolt. A csíkszépívzi pilóta és edzője, Fésüs László gyorsan kellett döntsön az abroncsválasztás tekintetében az első versenyfutam előtt, de mint később kiderült, a húzás bejött. – Feltettük az autóra a slick (teljesen sima) abroncsokat, és vártuk a sorunkat a rajtra. De eleredt az eső, mi pedig gyorsan kellett döntsünk: bevállaljuk a felfutást slick-en, teszünk esőgumit, vagy a harmadik opció mellett döntünk: raliabroncsokat használunk. Mint kiderült, a raliabroncs volt a jó választás – mondta a csíkszépvízi pilóta. Egyedül neki sikerült 2 perc 14 másodperc alatt megállítani az órát a futam végén.
A második futamra már felszáradt a pálya, így javultak az időeredmények, Fazakas Erik Zsolt több mint egy másodperccel hamarabb teljesítette a barcarozsnyói pályát a második alkalommal. Egyébként a Honda Civic Type-R-t vezető csíkszépvízi pilóta volt az egyedüli a másodosztály mezőnyéből, akinek nem kellett több mint 133 másodperc a pálya telesítéséhez. Fazakas Erik Zsolt az első futamon 2 perc 13,895 másodpercet, a másodikon pedig 2 perc 12,835 másodperc alatt teljesítette a pályát – az összidő 4 perc 26,430 másodperc –, átlagsebessége pedig 101,23 kilométer/óra volt. A csíki pilóta mögött Valentin Cosmin Caimac (Opel Corsa B) végzett 1,328 másodperc hátránnyal, míg a harmadik Paskó Péter László lett (VW Polo), a marosvásárhelyi pilóta 9,7 másodperccel maradt el a győztestől.
Jakab Attilának nem volt ellenfele a B csoportban, így a győzelemhez nem is kellett számára más, mint befejeznie mindkét versenyfutamot. A Subaru Imprezával versenyző székelyudvarhelyi pilóta egyébként a nyílt verseny ötödik helyén zárt Barcarozsnyón.

Hogyan állnak?
Fazakas Erik Zsolt számára eddig álomszerűen alakult az idény, hiszen az első helyen zárt a Cheile Grădiștei-i szezont nyitó futamon, majd győzött Hargitafürdőn is, szombaton pedig Barcarozsnyón zárt az első helyen. A bajnokság a honi szakszövetség versenynaptára szerint nyolc futamból áll – noha a kiírásban még kilenc szerepelt –, ebből négy közös verseny az első osztállyal, ötöt pedig csak a másodosztálynak írtak ki. A négy közös futamból kettőnek, az öt különálló viadalból pedig négy legjobbnak az eredményét veszik figyelembe a végelszámolásnál. Ám a Harghita Hill Climb Challenge duplaszorzójú verseny volt, így elképzelhető, hogy a szakszövetség végül a 4+4-es formulát fogadja el, amiből 2+4 lesz a pontozós verseny. Fazakas Erik Zsoltnak így három futam után száz pontja van mind az A csoportban, mind pedig az A1 géposztályban.
– Az ob-1 mezőnyével közös futamokat teljesítettem, mindkettőt meg is nyertem, így számomra már több olyan versenyen nem kellene induljak, ahol az első osztály is jelen van. De Râncára el szeretnék menni, mert nagyon szép a táj, a pálya pedig nagyon tetszik. Az, hogy végül versenyzek-e a Transzalpinán kijelölt pályán, arról később születik döntés – nyilatkozta Fazakas Erik Zsolt. A csíkszépvízi pilóta számára a következő, a másodosztály számára kiírt futam a nyárádmagyarósi lesz június 20-án.
Jakab Attilának az idei az első éve a hegyibajnokságban. A székelyudvarhelyi pilóta egy Subaru Imprezával a Brassó és a Hargita Ralin felvezetőként indult, akárcsak a másodosztályú hegyibajnokságban. A pilóta célja, hogy fejlessze vezetési technikáját, folyamatosan gyorsabb tudjon lenni, és ezt a barcarozsnyói futamon is teljesítette. Habár a B csoportban a Cheile Grădiștei után Barcarozsnyón is egyedül indult, a győzelem pedig garantálva volt számára, amennyiben befejezi a futamokat, mégis annak örült a székelyudvarhelyi versenyző, hogy jól működött a versenygépe és sikerült az időeredményén javítania amúgy nem keveset, 2,1 másodpercet. Összesítésben pedig az ötödik legjobb időt érte el a barcarozsnyói viadalon, a bajnokságot pedig 40 ponttal vezeti a 24 pontos Horia Gheorghe előtt.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Ezer alá csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma

Romániában ezer alá csökkent szerdán a kórházi kezelésre szoruló, és kétszáz alá az intenzív terápián ápolt koronavírusos fertőzöttek száma. Az Stratégiai Kommunikációs Csoport jelentése szerint...

Videó – Székelyföld Magazin 2021. június 16.

A közel száz tagú Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncertfúvós zenekar munkáját mutatjuk be Önöknek, továbbá szó lesz a csíkszentsimoni sportcsarnok és a Csíkkozmást érintő turisztikai tervekről...

Menesztette a parlament a nép ügyvédjét

Formálisan is felmentette a parlament szerdán Renate Webert az ombudsmani tisztségből, miután előző nap tevékenységi beszámolója elutasításával megvonta tőle a bizalmat. A Nép ügyvédjének is...

Legfrissebb