Banik maradnak a feldolgozónál

Áfonyaárus a csíkszeredai piacon. Alkalmi bevétel Fotó: Balázs Árpád

A zetelaki közbirtokosság megkerülésével a szedők az erdei gyümölcs egy részét a piacokon vagy az alkalmi gyűjtőpontoknál értékesítik. A gyümölcsfeldolgozó vezetője már lemondott arról, hogy a rendőrség segítségét kérje. Megtörtént, hogy riasztotta a hatóságot, végül őt büntették meg.

Áfonyaárus a csíkszeredai piacon. Alkalmi bevétel Fotó: Balázs Árpád
Áfonyaárus a csíkszeredai piacon. Alkalmi bevétel Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]A[/dropcap] hatóságoktól nem kapunk segítséget az illegális begyűjtés megfékezésére. Nemrég büntetést kaptam hamis riasztás miatt, amikor kértem, hogy az egyik autót ellenőrizzék.
Az autó üres volt, így én kaptam a bírságot – mondja Bodrogi György, a zetelaki közbirtokosság által működtetett gyümölcsfeldolgozó ügyvezetője.
A feldolgozóhoz 20 ezer hektárról hozhatnák a begyűjtött erdei gyümölcsöt, gombát a szedők.
A nagy területről sokan nem a közbirtokosság feldolgozójához adják el a termést.
– Ez olyan, minta én más kertjében leszedném az almát, majd az illető ajtóján kopogtatnék és eladásra kínálnám a saját almáját – fogalmazott Bodrogi György.
A közbirtokosságnál idén 7 lejt fizettek az áfonya kilójáért. Ez az összeg tulajdonképpen a begyűjtés díja, mi ezt fizetjük ki a szedőknek – hangsúlyozza. A gyümölcs a közbirtokosságok területén terem, így ez a közbirtokosságokat illeti. Naponta 500 kiló és 1 tonna között van a felvásárolt áfonya és málna mennyisége, ezt csomagolják és fagyasztják, majd Franciaországba szállítják szerződés alapján. Az ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező áfonyát jelenleg 2,2 euróért értékesítik kilónként.
– A csomagolás, fagyasztás és bio minősítés, az erdei gyümölcs begyűjtésének joga mind komoly kiadásokat jelent a feldolgozónak, így gyakorlatilag az eladott gyümölcs után maradó banikból kell kitermeljék a fenntartást – mondta Bodrogi György.
Az almalé préselése, illetve a gomba begyűjtése és értékesítése jelent bevételt még a feldolgozónak. A gomba esetében a szárazság érezteti hatását.
– Gyakorlatilag eltűnt a gomba a vidékről – mondta az ügyvezető.
Várhatóan szeptemberben és október elején újra lesz gomba. A többi erdei gyümölcs esetében nem érződik a szárazság. Amíg a gyümölcs fejlődött, addig volt eső. Bodrogi György hozzátette: az idén sokkal keresettebb az áfonya.
A Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság adatai alapján idén mindössze 10 tonna áfonyát gyűjtöttek be mostanig, míg tavaly ilyenkor már 40 tonna volt készleten.

Daczó Dénes