Ballagás korlátozásokkal

Idén ballaghatnak már a véndiákok. De be kell tartaniuk a szabályokat

A székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban tegnap ballagtak a végzősök, a hét végén, illetve a következő héten a megye valamennyi középiskolájában szerveznek kicsengetési ünnepséget, szem előtt tartva az érvényes korlátozó intézkedéseket.

A székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban tegnap tartották a tizenkettedikes diákok búcsúztatóját. Ezúttal két osztály 37 végzős diákjának szólalt meg utoljára az iskolacsengő. Az ünnepség a templomban kezdődött, majd az iskolának a parkjában, szabadtéren folytatódott. A kicsengetés rendhagyó módon zajlott, korlátozták a résztvevők számát. Az istentiszteleten csak a diákok szülei vehettek részt, minden tanuló után két személy, a szabadtéri ünnepségen való részvételt négy főben határozták meg. A végzősök hozzátartozói a kapunál kellett felmutassák a meghívókat – tudtuk meg Tódor Évától, a polgármesteri hivatal munkatársától.
– Az iskolák területén zajló kulturális és egyéb eseményeket, tevékenységeket a hatályos járványügyi rendelkezések betartásával lehet megtartani, így a végzős diákok tanévzáró rendezvényeit is – mondta a Hargita Népe érdeklődésére Demeter Levente, a Hargita megyei tanfelügyelőség főtanfelügyelője.
Hozzáfűzte, minden iskola maga dönti el, hogyan, hány résztvevővel és milyen formában tartja meg a ballagási ünnepséget – Természetesen a lehetőségek figyelembevételével.
Szúrópróbaszerűen megkérdeztük pár középiskola vezetőjét, hogyan szervezik az ünnepséget.
Szén János, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola igazgatója elmondta, még csak tervezik az eseményt, de minden bizonnyal „családiasra fogják”, azaz a ballagáson a szűk család, vagyis a végzős diákok szülei és testvérei vehetnek majd részt.
Csíkszentmártonban, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában a ballagó osztályokon kívül a megfelelő távolság betartása mellett a diákok szülei és nagyszülei vehetnek majd részt az ünnepségen.
– Remélem, a ballagás idejére is kitart a település zöld besorolása. Az osztályfőnöki órák után egy rövid bevonulással egybekötött előadást tartunk. A ballagást a lehető legminimálisabb résztvevőszámmal tervezzük – mondta Pál Zoltán iskolaigazgató.
Székelykeresztúron az Orbán Balázs Gimnázium diákjai ma ballagnak. A kicsengetési ünnepséget a legszűkebb körben tartják. Az eseményen a végzősök mellett azok a tizenegyedikes diákok vehetnek részt, akik búcsúztatják a ballagókat, az őket tanító pedagógusok, valamint a szülők. Idén 57 diákot búcsúztatnak az Orbán Balázs Gimnáziumban – tájékoztatott Sipos Mária, az oktatási intézmény titkárnője.
Székelykeresztúr harmadik középiskolájában, a Zeyk Domokos Szakközépiskolában elmarad a kicsengetés idén, mivel nincs végzős középiskolai osztályuk. Esti tagozaton vannak csupán végzőseik, ám ők nem ballagnak. Szakiskolai végzőseik lesznek, az ő kicsengetésük azonban csak júliusban lesz – közölte Benkő Ildikó titkárnő.
Korondon június 4-én, az utolsó tanítási napon tartják a 12. osztályos diákok ballagását. Fülöp Erzsébet, az oktatási intézmény igazgatója elmondta, egyelőre még minden bizonytalan, várják az lazító intézkedéseket, majd annak függvényében határozzák meg a résztvevők számát. Az ünnepséget mindenképp az iskola udvarán tartják, szabadtéren. A jelenlegi tervek szerint a 21 végzős mellett a pedagógusok és a szülők vehetnének részt a kicsengetési ünnepségen.
A zetelaki Dr. P. Borod Fortunát Gimnáziumban mindössze 7-en fejezik be idén a 12-dik osztályt. Ballagási ünnepségüket június 2-án tartják. Amennyiben a járványügyi helyzet nem súlyosbodik, visszatérnek a hagyományos ballagási formához, 10 órakor szentmise keretében búcsúztatják a végzősöket – tájékoztatott Abrán Enikő igazgató. Létszámbeli korlátozást nem terveznek, hiszen minden bizonnyal a búcsúztatáson sem lesznek többen, mint egy vasárnapi nagymisén – fogalmazott az intézmény vezetője.
Mint megtudtuk, Csíkszeredában a Nagy István Művészeti Középiskola diákjait a Csíki Játékszín nagytermében búcsúztatják a szűk család jelenlétében – kötelező lesz a maszkviselés –, a sorfalat álló diákokat virágszálakkal helyettesítik. A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium végzőseit a csíksomlyói kegytemplomban búcsúztatják majd, a templomba a szülők mehetnek be, a rokonok a templomkertben követhetik a szentmisét. A Márton Áron Főgimnázium ballagási ünnepségét a szokott helyen, az iskola hátsó udvarán tartják a szülők, a nagyszülők és a sorfalat álló alsóbb osztályosok jelenlétében.

HN-összefoglaló