Hirdetés

Az utánpótlás biztosítja a folytonosságot

Több száz fiatal részvételével idén is a település egyik legkiemelkedőbb eseménye volt a Remetei Ifjúsági Napok. A tizennyolcadik kiadásához érkezett, háromnapos rendezvény a kisiskolásoktól a fiatal felnőttekig mindenkinek kínált kikapcsolódási és versenyzési lehetőséget, a harmadik napon pedig a kultúráé volt a főszerep: ekkor tartották a Gyergyóvidéki Ifjúsági Néptánctalálkozót.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Az utánpótlás biztosítja a folytonosságot
A térség fiataljai adják a néptánctalálkozó hangulatát Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Péntektől vasárnapig a fiataloké volt a főszerep Gyergyóremetén: a nagykorúvá lett ifjúsági rendezvény péntek délben rajzversennyel kezdődött, amelyben a legkisebbek mutathatták meg tudásukat, majd sportrendezvényekkel, versenyekkel, csapatjátékokkal, interaktív előadásokkal és néptánctalálkozóval folytatódott a tevékenységek sorozata.

Az évek során mindig figyeltünk arra, hogy ne csak a résztvevők közé, hanem a szervezőcsapatba is bevonjuk a fiatalabb generációt is, akik egy idő után belenőnek ebbe a feladatba. Gondoskodunk az utánpótlásról, így tud a rendezvény örökké fiatal maradni – mondta érdeklődésünkre Balázs-Kercsó Botond szervező, a Remetei Ifjúsági Szervezet elnöke.

A rendezvény egy része csapatjátékokra épült, hiszen így szívesebben vettek részt a megmérettetéseken a fiatalok, de több versenyszám, például a rajzverseny vagy az íjászkodás egyéni teljesítményre épült.

Az idei ifjúsági napok újdonsága a szabadulószoba volt, amelyet a sportcsarnok egyik öltözőjében rendeztünk be. Nagy sikert aratott a játék, kilenc csapat jelentkezett, de hasonlóan népszerű volt az óriás-activity, amelyet tavaly vezettünk be a versenyszámok közé – ismertette a tevékenységeket Nagy Andrea programfelelős.

Vasárnap kézműves-foglalkozásokkal és tájházlátogatással indult a nap, majd a néptánccsoportok ifjúsági szentmisén vettek részt a Szent Lénárd-plébániatemplomban. A délben kezdődött néptánctalálkozón a helyi csoportok mellett Gyergyószentmiklósról, Újfaluból, Csomafalváról, Ditróból, Orotváról, Borszékről, Alfaluból, Marosfőről és Szárhegyről érkező táncos lábú fiatalok mutatták meg népdal- és néptánctudásukat.

Az idei, tizennyolcadik alkalom legfontosabb tapasztalata az, hogy folyamatosan újítani kell a programkínálaton, hiszen ami tíz évvel ezelőtt nagyon népszerű volt, nem biztos, hogy most is felkelti a fiatalok érdeklődését. A közel húsztagú szervezőcsapat egymást biztatva, megerősítve, összetartva segíti egymást, és reméljük, hogy ez a hagyomány nem szakad meg – összegzett Balázs-Kercsó Botond.

 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!