Az ősmagyarokról tanultak a gyerekek

Rovásírásról, jurtaépítésről, az ősmagyarok életmódjáról tanulhatnak meg sokat a gyerekek a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. A Kalibáskő Erdei Iskola tart foglalkozásokat több kisdiáknak.

Több osztálynyi gyerek fordul meg ezekben a napokban a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. Igazi jurta és számos olyan tevékenység fogadja őket, amelyek az ősmagyarok életmódját ismertetik meg velük.  Többedszerre tartózkodik a városban a Kalibáskő Erdei Iskola munkatársa, hogy ezeket a bemutatókat megtartsa.

– Átfogó a bemutatónk, a jurta szerkezete, belakása, berendezése, az ősmagyar viselet, a korabeli szokások és fegyverek is mind terítékre kerülnek – ismertette lapunkkal a felhozatalt Kovács Ildikó, a tevékenység vezetője.

A foglalkozások a gyermekek napjából két órát ölelnek fel, az első órában a rovásírással ismerkednek meg annyira, hogy egy feladatot is meg tudjanak oldani, ezt követően bemutatják nekik a jurtát is. Rendszerint a történelemmel most ismerkedni kezdő negyedik osztályosokat hívnak a programra. Ezúttal ötödikeseket is fogadtak, az ő évfolyamuk számára ugyanis tavaly elmaradtak ezek a foglalkozások.

– Az a célunk hogy megszerettessük velük a történelmet, és további kutatásokra buzdítsuk őket. Nagyon értik, hogy miről van szó, ragyog a szemük, sokat kérdeznek és válaszolnak is  – mondta a tevékenységvezető hozzátéve, hogy fontos ez a tevékenység, hiszen a gyökereinkhez vezet vissza, az identitástudatunkat erősíti, ez minden gyerek és felnőtt lelkének is fontos.

A diákok nemcsak tanítóik kíséretében vehetnek részt a programokon, szerdán délután 17 órától ugyanis szabad előadást is tartanak, amelyen egyelőre előzetes bejelentkezés után lehet részt venni. Regisztrálni a 0744–778493-as vagy a 0266–364725-ös telefonszámok valamelyikén lehet.

Barabás-Pál Hajnalka