Az ideiglenes vezetés első száz napja: Pénzügyi problémákkal küzd az udvarhelyi kórház

Nehéz örökséget kapott az új vezetés. A háttérkórházi státus nem kifizetődő

Jelentős adósságot örökölt az új, ideiglenes kórházvezetés, és az országos költségvetésből is a legkisebb összeget kapta a Hargita megyei kórházak közül. Eközben – mivel háttérkórház – egy éve látja el a megye koronavírusos betegeit. A korábbi menedzserigazgató letartóztatása óta első alkalommal tartottak sajtótájékoztatót az intézményben.

Akinevezésük óta eltelt száz napról számolt be dr. Borka-Balás Attila ideiglenesen kinevezett kórházmenedzser, dr. Szöllösi Attila ideiglenesen kinevezett orvosigazgató, Fazakas Zsuzsa ápolási igazgató, Sticlea Daniel gazdasági igazgató, és Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere.

Terhes hagyaték

Lukács Antal korábbi menedzser decemberi letartóztatásával vette kezdetét az az átmeneti időszak, amely még jelenleg is tart, ugyanis a havonta meghosszabbított bírósági végzések után lehet ugyancsak havonta meghosszabbítani a vezetők ideiglenes kinevezését is.
Kritikus időpontban, a Covid-19 járvány nehéz időszakában vette át a vezetést a marosvásárhelyi Borka-Balás Attila, majd a korábbi orvosigazgató lemondása után a kórház urológus főorvosa, dr. Szöllösi Attila.
Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az alapfeltételek biztosítása volt az elsőrendű feladat számukra, illetve – mint hangsúlyozta a menedzser – a „hagyatékként” kapott anyagi helyzet kezelése. – Ha kinyitom az ajtót, máris hitelezők állnak előttem – fogalmazott sommásan Borka-Balás. Kiderült, hogy 3,7 millió lejre rúg az az eszközbeszerzési számla, amelynek fedezete egyelőre nincs, de valamiből ki kell majd fizetni.

Egyenlőtlen pénzosztás

Tavaly áprilistól az 527 ággyal rendelkező kórház nemcsak Udvarhelyszék koronavírusos betegeit látja el, hanem a megye összes olyan betegét, akik a vírusfertőzés mellett egyéb, kórházi kezelést igénylő társbetegséggel rendelkeznek. Intenzív terápiás osztálya rendelkezik jelen pillanatban a legtöbb, Covid-betegeknek fenntartott ággyal a megyében, szám szerint tízzel. Ezek javarészt – jelenleg is – foglaltak. Tavaly áprilistól az idei év februárjáig összesen 1584 koronás beteget kezeltek, ezek 60 százaléka a megye más kórházaiból került át Udvarhelyre, de néha Neamț, Szeben, Fehér és Brassó megyéből is szállítottak ide ellátásra szoruló személyeket – derült ki a beszámolóból.
A felsoroltak viszonylatában teljesen méltánytalannak tartja a vezetőség a központi költségvetésből származó összegek elosztását a megye kórházai között. Miközben a csíkszeredai sürgősségi kórház 12,2 millió lejt, a gyergyószentmiklósi intézmény 6,4 millió lejt kapott, addig az udvarhelyi kórháznak 3 millió lejt utaltak ki (az összegeket fejlesztésekre lehet költeni). Dr. Szölössi Attila bemutatta az általuk összeállított állásfoglalást, amelyben arra kérik a helyi, megyei, illetve országos döntéshozó szerveket, hogy értékeljék újra a kórház finanszírozását, figyelembe véve kompetenciáját, ágyszámát, a szakellátás változatosságát, az ellátott népesség nagyságát, illetve a szolgáltatások mennyiségét mind a járvány idején, mind azon kívül.

Lemondtak a konténerkórházról

Borka-Balás Attila a kiutalt összeg kapcsán még megjegyezte, hogy a kérésre benyújtott igénylési listájuk végösszege 16 millió lej volt. – Jelenleg prioritásokat állítunk fel osztályonként, és azt nézzük, hol tudunk lefaragni a költségekből. Tetemes összeget tesznek ki a különböző szolgáltatásokra (például telekommunikáció) fizetett számlák, vannak felülvizsgálásra váró egyezségek, szerződések is bőven – mondta, de ennél konkrétabban nem részletezte a problémákat, mindössze megjegyezte: kissé felelőtlen volt korábban a költekezés.
Személyzeti gondok is várnak még az egészségügyi intézményre. Mint megtudtuk, a járvány miatt majdnem 300 fővel kellett bővíteni a kórházi stábot. – Tudatában kell lennünk ennek, mert ezt a kérdést is kezelni kell majd – hangzott el. Kiderült, hogy a kórház éves összköltségvetése általában 130 millió lej, és ennek az összegnek a 85 százalékát a bérek teszik ki, egyéb célra, például fejlesztésre, bővítésre mindössze 15 százalék marad.
Rákérdeztünk még a novemberben beharangozott konténerkórház további sorsára is. Pálfi Kinga alpolgármester elmondta, hogy a kezdeményező Szent Pió Alapítvány, a kórház és a város vezetői végül úgy döntöttek, hogy visszalépnek a konténerek bérlésétől. Többek között azért, mert jelentős összeget emésztett volna fel az engedélyeztetéshez szükséges feltételek biztosítása. – Többe került volna, nem beszélve a bürokratikus útvesztőkről, mint amennyi a haszna lett volna – mondták.

Asztalos Ágnes