Az évad utolsó bemutatójára készülnek: Legendás gyermekelőadás

Mint minden évben, idén is megörvendezteti egy előadással a legkisebbeket a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház: ezúttal Urbán Gyula író, bábrendező mesedarabját álmodták színpadra, Bartha Boróka rendezésében.

Nemcsak azt mutatta meg az idei, rendkívüli évad, hogy mennyi jó dolog tud születni akár keretek közé szorítva is, hanem világossá tette, hogy színházként magunkban is erősek tudunk lenni, az itt dolgozó embereknek köszönhetően – mondta el sajtótájékoztatón egyfajta visszatekintőt tartva Albu István színházigazgató. A társulat idei utolsó bemutatója a Minden egér szereti a sajtot című legendás mesedarab, amelyből korábban zenés bábfilm, tévéjáték és bábelőadás is készült: ezúttal a gyergyói színészek előadásában, Bartha Boróka színésznő rendezésében láthatja a nagyérdemű.
– A darabot már korábban ismertem, kezdő színésznőként játszottam is benne, most pedig kipróbálhattam magam rendezőként is, ami teljesen másfajta munkát jelentett, mint a színpadi jelenlét. Ez egy humoros, jól megírt darab, amelyet a Figura csapatával, Márton Erika díszlet- és jelmeztervezővel és Cári Tibor zeneszerző fülbemászó dallamaival nem volt nehéz színpadra vinni – mondta Bartha Boróka, a darab rendezője.
Az előadásban játszó színészek egyetértettek abban, hogy másfajta élményt jelent számukra egy gyermekelőadásban játszani, mint felnőtteknek szóló produkcióban.
Fontos a játékosság, a harsányság, de a helyzetek és a jellemek igazsága meg kell legyen, hiszen a gyermekközönség őszinte. Olyan világot kell számukra teremtenünk a színpadon, ami nemcsak szórakoztatja, hanem tanítja is őket: a darabban a szülők egymásnak feszülő indulatai a gyermekek barátságán keresztül oldódnak fel – ismertette a mesejáték mondanivalóját a rendező.
Az előadásban megmutatott, előítéletekből fakadó gondolkodásmódot, a szürke-fehér ellentétet az egérgyerekek önzetlensége oldja fel, hiszen vitathatatlan tény, hogy a világ valamennyi egerét összeköti a sajt szeretete és a macskáktól való rettegés – olvashatjuk a produkció ajánlójában.
A gyermekelőadás bemutatóját május 12-én, szerdán délután öt órától tartják a színház nagytermében; a következő előadást gyermeknapra tervezik. A mozgalmas májusi program részeként a Színész házon kívül projekt keretében Mosu Norbert-László színészt ismerhetjük meg közelebbről a társulat tagjai közül.

Boncina-Székely Szidónia