Az érem két, ugyanolyan oldala

Kisebb botrányt kavart az országos sajtóban a Nagyszebeni Megyei Sürgősségi Kórház egyik volt asszisztensének névtelenül tett nyilatkozata, miszerint számos rendellenesség történt az egészségügyi intézmény koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályán, sőt azt is kijelentette, hogy az intézményben megölik a pácienseket.
Az egykori alkalmazott szerint az intenzív osztályra kerülő betegeket az első pillanattól kezdve benyugtatózzák, noha ez végzetes a légúti fertőzésekkel küzdők esetében. Állítása szerint, amikor a betegek már alig kapnak levegőt, és ezért nyugtalanabbak lesznek, az ágyhoz kötik őket. A nyilatkozatra a kórház is reagált, közleményükben azt írják, a járványkezeléssel kapcsolatos eljárások és protokoll állandó változásban van, folyamatosan az adott helyzethez igazítják, hogy a legjobb körülményeket és kezelést biztosíthassák a betegeknek.
A két fél – a kórház és a volt alkalmazott – nyilatkozata látszólag teljesen ellentmond egymásnak, míg a volt asszisztens állítja, embertelen körülmények között látják el az intenzív osztályon a betegeket, a kórház szerint a legjobb körülményeket biztosítják nekik. Nem vagyok egészségügyi dolgozó, intenzív osztályon is csak a munkám miatt jártam eddig, amikor még a koronavírusnak híre sem volt. Viszont hiteles források alapján tudok arról, hogy miként zajlik a világ legnehezebb munkája. Mert merem állítani, hogy a járvány kitörése óta az intenzív osztályokon dolgozók, a tömegével súlyosan megbetegedőket ellátók munkája a legnehezebb a világon. Nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megterhelő, és ember legyen a talpán, aki ezt a nyomást ép ésszel hosszú ideig bírja.
Viszont azt is merem állítani, hogy sem a szebeni kórház, sem az alkalmazott alapvetően nem hazudik, csak a választott retorikával van probléma. A volt asszisztens által elmondottak megállhatják a helyüket, hiszen az intenzív osztályokon rendszerint az élet-halál között lebegő betegeket ápolják, akiknek adott esetben nyugtatót adnak, és azért kötözik le őket, hogyha magukhoz térnek, ne tépjék le magukról az életüket fenntartó orvosi gépeket. A kórház állításával összhangban, mindez a betegek javát szolgálja.

Márk Boglárka