Az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XV. Találkozója: Három nap, hat előadás

Az első találkozón csak négy együttes vett részt. Később csatlakozott a Nagyvárad Táncegyüttes, idén pedig először vesz részt a Bekecs Néptáncszínház

Tizenötödik alkalommal találkoznak május 27. és 29. között az erdélyi magyar néptáncegyüttesek. A háromnapos rendezvény szervezője ezúttal a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A találkozón a hivatásos együttesek – összesen hat – nagyszínpadi produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők – minderről tegnap délelőtti sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XV. Találkozóján hat hivatásos táncegyüttes: a Háromszék Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Bekecs Néptáncszínház, a Maros Művészegyüttes és a szervező-házigazda, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vesz részt. Ez a rendezvény az egyetlen olyan fórum, ahol a hivatásos néptáncegyüttesek találkozni tudnak, megnézhetik és kiértékelhetik egymás előadásait – erről számolt be András Mihály szervező, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója.
– Az idén rendhagyó lesz ez a találkozó abból a szempontból is, hogy az eddigi kiértékelők koreográfusok, rendezők, dramaturgok, zenei szerkesztők „csatározása” volt. Ők értékelték ki a rendezvényeket, az előadásokat. Többször elhatároztuk azt, nézzük meg a találkozót a részt vevő hivatásos táncosok szemszögéből, ugyanis 150-200 hivatásos táncos vesz részt, de eddig ez mégsem sikerült, merthogy az alkotók vehemensek, és mindig nagyon jól tudták képviselni, azt amit ők feltétlenül látni akarnak a színpadon. Az idén úgy döntöttünk, hogy ők ezúttal is szót kapnak, hozzászólhatnak a rendezvényhez, de arra kértük a tánckarokat, hogy egy-egy képviselőt jelöljenek ki, és a tánckarok egy-egy képviselője értékelje ezeket a műsorokat – mondta a szervező-házigazda együttes vezetője. Hozzátette: a találkozónak többek között az is a célja, hogy az együttesek szakmailag és emberileg is segíteni tudjanak egymáson.
A rendezvénybe társzervezőként kapcsolódik be Csíkszereda önkormányzata. Korodi Attila, a megyeszékhely polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta: a háromnapos találkozó az erdélyi táncegyüttesek legrangosabb eseménye, és Csíkszereda méltó helyszíne ennek befogadására.
– Meg vagyok győződve, hogy ez a találkozó sikeres rendezvény lesz Csíkszeredában. A jövőben abban kell keressük a lehetőséget, hogy meg tudunk-e honosítani a néptáncvilághoz kapcsolódó olyan rangos eseményt, hétvégét, amikor itt a szakma apraja-nagyja, idelátogatnak a néptánc és a népművészet kedvelői is, és együtt egy hétvégén keresztül meg tudjuk élni ennek a csodálatos világnak az örömeit, ami igazából a mi értékeink alapja – mutatott rá a város elöljárója.
A május 27. és 29. között szervezett találkozót Csíkszeredában két helyszínen: a Művészetek Házában és a Városi Művelődési Házban tartják. Utóbbiban nem fogadhatnak közönséget és a Művészetek Házában is csak fél házzal és a járványügyi előírások szerint. Az előadásokat – kivétel a Háromszék Táncegyüttes produkciója – élőben közvetítik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes közösségi oldalán.

Az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XV. Találkozójának programja

május 27., csütörtök:
16.00 óra – Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – Erdély.ma – Levelek Londonba, Művészetek Háza;
19.00 óra – Háromszék Táncegyüttes – Tiszta, Városi Művelődési Ház;

május 28., péntek:
13.00 óra – Udvarhely Néptáncműhely – Vallomások, Városi Művelődési Ház;
19.00 óra – Nagyvárad Táncegyüttes – Katonaének, Művészetek Háza;

május 29., szombat:
13.00 óra – Bekecs Néptáncszínház – Ember az embertelenségben, Városi Művelődési Ház;
18.00 óra – Maros Művészegyüttes – Valaki jár a fák hegyén…, Művészetek Háza.
Jegyek: munkanapokon 12–15 óra között a Városi Művelődési Ház jegypénztárában, a www.bilete.ro oldalon, valamint az előadások helyszínén, kezdés előtt egy órával.
A rendezvény támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Csíki Sör Manufaktúra.

Biró István