Az elviselhetetlen viszketés

Fotó: Szilágyi Dalma-Orsolya

Nagyon viszket, és ahogyan az embereknek, a kutyáinknak is nagy kellemetlenséget okoz: ez a rühesség. Fontos ismernünk a tüneteit, hogy pontosan mikor is van szó rühességről, illetve hogyan tudunk a legrövidebb időn belül segíteni kedvenceinknek, hiszen a betegség elviselhetetlen viszketést okoz. Minderről Bíró Richárd állatorvossal beszélgettünk.

A kutyáknál rühesség eléggé gyakori probléma, és fontos időben felismernünk, hogy kedvencünknek minél kevesebb ideig kelljen elviselnie a szörnyű viszketést. A rühesség összetett betegség. Egy mikroszkopikus méretű atkafajról van szó, amely mindössze 0,2-0,4 milliméter nagyságú. Ezek az élősködők a gazdaállaton élnek, a bőrébe mély járatokat fúrnak, és hámtörmelékekkel táplálkoznak. A szaporodás érdekében jönnek fel csak a bőr felszínére, a petéket is a járatokban rakják le. A rühatkák a gazdaállat nélkül életképtelenek, pár óra alatt képesek elpusztulni a szabad levegőn.
A rühesség közvetlen kapcsolat révén kapható el. Általában a rühatkák a vadállatokon jelennek meg, mint például a rókán, ezért a velük kapcsolatba lépő kutyák, kóbor kutyák és vadászkutyák vannak mindenképp veszélyben. A kutyák rühatkája a cicákat is képes megfertőzni, viszont rajtuk nem föltétlenül lesz észlelhető bármilyen tünet, de ettől hordozzák azt és tovább is tudják adni.

Melyek a tünetek?

A rüh tünetei hasonlóak az allergiához: a kutyának minden percét kínzó viszketés tölti ki, amely annyira erőteljes, hogy az állat nem tudja abbahagyni a vakaródzást és a saját bőrének rágását. Legtöbbször a fülek szélét, bokát, arcot, de akár az egész testet és érinti. Kialakulhatnak vörös göböcskék, és bizonyos helyeken a szőrzet megritkulhat, de akár teljesen ki is hullhat. Mivel az állat folyamatosan vakaródzik, így a bőrét is megsértheti, ezáltal kialakulhatnak gombás fertőzések is.

Fontos a pontos diagnózis

A tünetek eléggé egyértelműnek tűnnek, viszont ettől függetlenül bizonyos allergiáról is szó lehet, ezért mindenképp érdemes állatorvoshoz vinni kedvencünket.
– A diagnózis felállítása előtt fontos tudni a kutya előtörténetét is, esetleg, hogy vadász vagy kóborkutyáról van szó, volt-e esélye elkapni valahonnan a rühességet. Az állatorvos két vizsgálatot is el tud végezni: az antitest, illetve a bőrkaparék vizsgálatot. A rüh kezelése lehetséges, gyógyszerrel vagy cseppekkel lehet tenni ellene. A rühesség súlyosságától függően vagy egyszer, vagy kúraszerűen szükséges alkalmazni ezeket a szereket – tudtuk meg Bíró Richárd állatorvostól.
Hozzátette, hogy már rengeteg olyan készítmény található, amely külső és belső élősködők elleni védelmet nyújt, de azt a kezelést nem elegendő egy évben egyszer alkalmazni.
Sokan úgy tartják, hogy a rühességet ecettel is lehet kezelni. Ez a módszert azért nem javasolt, mert a kisebzett bőrt még inkább irritálja az ecet, emiatt kedvencünk még tovább folytatja a vakaródzást és saját bőrének rágását.

Fotó: Szilágyi Dalma-Orsolya

Más, környezetben élő állatot is kezelni kell

Fontos megjegyezni, hogy a fertőzött állat közvetlen közelében élő állatokat is kezelni kell a rüh ellen, hisz könnyen elkaphatják nemcsak az állatok, de akár az ember is.
– Az emberek bőrében a kutyák rühatkája nem tud szaporodni, viszont a csípése nagyon erős viszketést okozhat az embereknél is. Leginkább a gyerekek, az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkező embereket veszélyezteti ez – tette hozzá az állatorvos.

Szilágyi Dalma-Orsolya

 

Tudtad, hogy…?

Az atópia vagy más néven légúti allergia a leggyakrabban előforduló kutyaallergia. Általában valamilyen pollen váltja ki az allergiás tüneteket. Mivel a levegő pollenszennyezettsége meglehetősen szezonális, ezért a pollenallergiás kutyánál is az allergiás tünetek általában csak szezonálisan és nem egész évben jelennek meg. De az is előfordulhat, hogy egy idő után a kutyád nem csak a pollenekre lesz allergiás, hanem a levegőben állandóan jelenlévő más allergénekre is, mint a por vagy például a penész. Ez pedig azt jelenti, hogy sajnos az egész évben szenved ezektől a kutyád. Pollenallergiára tartós megoldást leginkább csak hosszas, akár a kutya élete végéig tartó állatorvosi kezelés, ún. érzéktelenítő vagy idegen szóval deszenzibilizáló injekció kúra hozhat.

Forrás: petchef.hu

: an accessible web community