Az autoritáshoz való viszony és a resztoratív szemlélet

Május 31-ig lehet regisztrálni a neves nemzetközi meghívottakat felvonultató eseményre

Az autoritás kérdése mindenhol jelen van, ahol több ember dolgozik együtt. Félünk és védekezünk, gyűlöljük vagy elutasítjuk az autoritást, egyszóval nem tudunk mit kezdeni vele. A világon egyre elterjedtebb resztoratív szemlélet más megvilágításba helyezi a kérdést, akárcsak a konfliktusok kezelésének lehetőségeit is. A rangos eseményen erről lesz szó.

Nemzetközi Resztoratív Konferenciának ad otthont az ősszel, szeptember 2–4. között Csíkszereda, a jelentkezést megnyitották, május 31-ig lehet regisztrálni a neves nemzetközi meghívottakat felvonultató eseményre.

Az emberhez méltóbb viszonyulásért
Az esemény szervezői a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ és az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza. A téma az autoritáshoz való viszony, és nem véletlenül.
– Három évtizeddel a rendszerváltás után az autoritás, valamint a hozzá való viszonyulásunk még magán viseli a kommunista rendszerből hozott félelem, bizalmatlanság és a hivatalos felszólításra való engedelmesség nyomait, egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Miközben szeretnénk másként működni, a fiatalabb generációk másfajta viszonyulását sokszor nem értjük, olykor azt gondoljuk, hogy tiszteletlenek. A koferencián többek között az olyan kérdések mentén szeretnénk együtt gondolkodni, hogy mire lenne szükségünk ahhoz, hogy másképp működjünk, vagy hol kezdődik a társadalmi szintű, emberhez méltóbb viszonyulás, a mentalitásváltás? Mi az egyén, illetve az intézmények szerepe a társadalmi változás megvalósításában? – részletezte Szabó Irén-Ottília, az Erőforrás Központ vezetője.
Tulajdonképpen a nemzetközi színtéren már szélesebb körben ismert és alkalmazott resztoratív szemléletet kívánják népszerűsíteni, és annak használatára inspiráni a konferencia résztvevőit.

Hozzánk is eljutott a módszer
Hargita megyében, Csíkszeredában nem előzmény nélküli a resztoratív szemlélettel kapcsolatos események szervezése. Varró Éva csíkszeredai pszichológusnak, egyetemi oktatónak és Vidia Negrea pszichológusnak, a Resztoratív Gyakorlatok Nemzetközi Intézete (IIRP) magyarországi szakemberének köszönhetően már évekkel ezelőtt megismerkedhetett a resztoratív szemléletmóddal a Sapientia – EMTE-n egy csoport, 2018-ban többek között a rendőrség munkatársainak is tartottak előadást, majd a megyei tanács támogatásának köszönhetően a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ munkatársainak, azaz az iskolai tanácsadóknak majdnem 80 százaléka képzésben részesült. Az itt elindult „mozgalom” John W. Bailie, a Resztoratív Gyakorlatok Nemzetközi Intézete elnökének csíkszeredai előadásával folytatódott 2019 májusában. Ekkor jött képbe, hogy ezen a termékeny táptalajon érdemes tovább dolgozni, és miért ne lehetne éppen Csíkszereda egy nemzetközi konferencia helyszíne – mondta Szabó Irén-Ottília.

Rangos előadók, érdekes témák
A szemlélet és a szemléletet szolgáló eljárások az egész világon elterjedtek, a resztoratív konfliktuskezelési és konfliktusmegelőzési módszereket alkalmazzák többek közt a kriminalisztika, az oktatás, a család- és gyermekvédelem, az üzleti világ területein. Mivel a resztoratív közösségépítő gyakorlat, illetve módszer hazánkban kevésbé ismert, a konferencia szervezői olyan személyeket hívtak meg elsősorban, akik emberekkel dolgoznak, várják az iskolaigazgatókat, továbbá a tanfelügyelőségek, a helyi és megyei önkormányzat, a gyermekvédelem munkatársait, az ország összes Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központjának küldtek meghívót, egyetemi hallgatók, pedagógusok részvételére is számítanak. Szabó Irén-Ottília a visszajelzések alapján elmondta, hogy várhatóan több száz érdeklődő kapcsolódik be a három nyelven (angol, magyar, román) zajló konferenciába, amelynek megszervezését támogatja a megyei önkormányzat is. A háromnapos rendezvényen plenáris előadások és kiscsoportos műhelymunkák követik majd egymást. Jelenleg még nem tudni, hogy személyes jelenléttel, hybrid vagy online formában zajlik majd a találkozás, de erről idejében értesítik a jelentkezőket.
Plenáris előadásokra nemzetközi szinten elismert, neves szakembereket kértek fel, akik a resztoratív szemlélet „nagykövetei” számos szakterületen, többek között az igazságszolgáltatás és oktatás terén. Köztük van John W. Bailie, a Resztoratív Gyakorlatok Nemzetközi Intézetének elnöke is. A konferenciáról, a resztoratív módszerről és szemléletről további hasznos információkat találnak az érdeklődők a szervező intézmények honlapján.

Asztalos Ágnes