Az államalapítás és az új kenyér ünnepére készülnek

Együtt a szervezők. Bíznak a rendezvény sikerességében

Ötödik éve szervezi meg Szé­kely­udvarhely Polgármesteri Hivatala a város kulturális intézményeivel karöltve a Szent István-napi rendezvénysorozatot. Az augusztus 20–23. között hagyománytisztelő örömünnep idén is rengeteg érdekességet kínál az érdeklődőknek, többek közt sportrendezvényeket, kulturális műsorokat, koncerteket, de nem marad el az új kenyér megszentelése sem. Tegnap a szervezők ismertették az idei rendezvénysorozat részleteit.

Együtt a szervezők. Bíznak a rendezvény sikerességében
Együtt a szervezők. Bíznak a rendezvény sikerességében

[dropcap]M[/dropcap]ár megszokhattuk: ha augusztus 20., akkor Székely­ud­varhely is ünneplőbe öltözik. Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja.
A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja és az új kenyér napja is. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti, az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz.
Bunta Levente, Székelyudvar­hely polgármestere örömének adott hangot, mivel ötödik éve újból sikerül egy olyan rendezvényt szervezni, amelyre még télen is lehet emlékezni. Mivel vakáció van, a gyerekeket is le tudják foglalni, remélhetőleg hozzák a szüleiket is, elvégre ezen a rendezvényen minden korosztály megtalálja a kedvérevalót. A polgármester külön kiemelte, hogy a Bojtorján zenekar régi felállásában lép fel Udvarhelyen, több mint 25 év után.
„Szent István üzenete máig hat. Szellemisége az európaiságon túlmutat a mai napig. Azt mondta: megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jó akaratúan gyámolítsad és becsben tartsad (…). Nem akarok politizálni, de ezen a gondolaton keresztül csatlakoznék a pápa által megjelenített véleményhez. Pánikhangulatot keltenek a médiában, ezért mondom: Európa kellően erős ahhoz, hogy megoldja saját dolgait. Tud nagylelkű lenni az elesettekkel szemben. A politizáláson túl vannak fontosabb dolgaink, nekünk az, hogy a rendezvény mindenkinek elnyerje tetszését” – fogalmazott Bunta Levente. Ugyanakkor ismertette, hogy a rendezvény szervezése közel
80 000 lejbe kerül, a tűzijáték pedig ezúttal ingyen lesz.
Farkas György városmenedzser ismertette a programot. Külön köszönetet mondott minden munkatársának, mivel a rendezvény több hónapos szervezőmunka eredménye. A rendezvény augusztus 20-án kezdődik. „Nagy szerepet kapnak a kulturális műsorok, lesz szabadtéri táncház, operett, koncert, bábelőadás, köszöntjük az arany-, ezüst- és gyémántlakodalmasokat is” – részletezte Farkas.
A kulturális intézmények vezetői is külön előrevetítették, mivel készülnek a Szent István-napi rendezvényre. Elekes Gyula, a művelődési ház igazgatója a koronamodellezést emelte ki, ez eddig is nagy sikernek örvendett. Kartonpapírt vágnak ki lézerrel, a történelmi sátorban kifüggesztett nagy méretű fotók alapján állítják össze és színezik ki a koronát. Ezenkívül lesz grafikai műhely is, több kézműves-foglalkozás.
Szőcs Endre, a városi könyvtár igazgatója újdonságról beszélt: a tavaszi sötétkamra világnapja alkalmából ők maguk elkészítették a saját camera obscurájukat, ezt Fényírdának nevezték el. „3-4 ember fér bele, ez bőven elég ahhoz, hogy bemutassuk: így működik a fényképezőgép. Manapság reneszánszát éli a fényképezés, érdeklődés is van iránta. Lehet, ha idén még nem valósul meg, de fotót is szeretnénk készíteni (nem a sátorral) direkt erre a célra készített régi típusú fényképezőgéppel” – mondta Szőcs Endre. Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely igazgatója elmondta, hogy a tavalyi táncházak sikerességén felbuzdulva idén is megszervezik a táncházakat.
Az intézmény mind a négy nap kiveszi részét a programokból, szabadtéren jelennek meg a táncosaik.

Antalfi József

: an accessible web community