2022. október 2, vasárnap.
Hirdetés : an accessible web community

Az akarat szállította a csodát

Lázba hozta a találkozó a kis település apraját-nagyját, több mint húszéves – amikor még a harmadosztályban szerepeltek – szünetet követően újból telt házat jelentettek Székelykeresztúron. A helyi Egyesülés a labdarúgó Románia-kupa harmadik körében a sokkal jobban rangsorolt Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t látta vendégül. A hazaiakat nem érdekelte a papírforma.

Vékás Barna (balról) góljai jelentették az Egyesülés továbbjutását Fotó: Sinka-Király Levente
Vékás Barna (balról) góljai jelentették az Egyesülés továbbjutását Fotó: Sinka-Király Levente

[dropcap]A[/dropcap] háromszékiek nem titkolt szándéka, hogy a soron következő, 2015/2016-os idényt követően feljussanak a 2. Ligába. Ennek érdekében több erősítést is eszközöltek a gárdánál, igaz, hogy ezen játékosok közül nem mindenkit neveztek a szerda késő délutáni összecsapásra. A labdarúgó Románia-kupa 3. körét rendezték telt ház előtt, a Székelykeresztúri Egyesülés pedig azért szállt harcba, hogy akárcsak két körrel korábban a Szászrégeni Lendület és a Zágoni FC ellen, győztesen hagyja el a játékteret.
Az meccs első részében nem látszott, hogy olyan nagy tudásbeli különbség lenne a két gárda között, igaz, hogy a Sepsi OSK volt mezőnyben inkább, ő irányított, de csak meddő fölényt tudott kialakítani, igazán veszélyes gólhelyzetet nem. Egészen a 28. percig, amikor Coman közelről lőhetett, de Klein nagy bravúrral hárította. Pár pillanatra rá aztán robbant a stadion, Vékás Barna csípett el egy átadást a háromszékiek térfelén, pár lépést követően egészen a tizenhatosig senki sem zavarta, ő pedig ellőtte, a játékszer a jobb alsóba kötött ki. A választ az ellenfél a 40. percben tizenegyesből hozta össze. A pihenőig előnybe kerülhetett volna az Egyesülés, de Szőcs próbálkozását az utolsó pillanatban blokkolták.
A második játékrész sem hozott nagy változást, az Egyesülés a védekezésre összpontosított, a Sepsiszentgyörgy pedig szövögette támadásait, de rendre elakadtak. Csordogált a találkozó, aztán a semmiből szerzett előnyt a vendégcsapat, egy beívelésre jól érkezett a büntetőt is értékesítő Coman, közelről befejelte. Még a gólöröm sem járt le, rögtön egyenlített a Székelykeresztúr, Vékás használta ki azt, hogy nem rendezkedett vissza teljesen a védősor, ugyancsak mintegy húszról kilőtte, ezúttal a bal alsót (2–2). Több találat nem született a rendes játékidőben, így jött a hosszabbítás.
A ráadás egy nagy Coman-helyzettel indult, de Klein védett. A 100. percben érkezett a csoda, a születésnapját épp a mérkőzés napján ünneplő Vékás Barna újból megtalálta a bal alsót, 3–2-re módosítva az állást. Az Egyesülést az sem törte meg, hogy Kovács megkapta második sárgalapos figyelmeztetését, így megfogyatkoztak. Kihúzták a végéig, győzni akarásukkal nem kis meglepetést produkálva maradtak továbbra is talpon a kupakiírásban.
A 4. kör találkozóit két hét múlva rendezik, az biztos, hogy a székelykeresztúriak újból hazai környezetben játszhatnak, akár másodosztályból is kaphatnak ellenlábast, hiszen tíz, 2. ligás gárda is csatlakozik a kiírásba.
Eredmény: labdarúgó Románia-kupa, 3. forduló: Székelykeresztúri Egyesülés – Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 3–2 (1–1, 2–2, 3–2) /Vékás Barna (29., 71., 100.), illetve Ioan Coman (40., 70.)/.

[box type=”shadow” ]Barátságos meccs Kétgólos sikert aratott szerdán este idegen környezetben az FK Csíkszereda. Eredmény: FC Zágon – FK Csíkszereda 0–2 /Györgyi Artúr és Czimbalmos Zalán/. Erre a hétre egy barátságos találkozót ütemezett be a labdarúgó 3. Liga rajtjára készülő FC Székelyudvarhely. A klub a Nagyszebeni Interstar ellen lépett volna pályára holnap a sétatéri stadionban, ám az ellenfél jelezte, nem tud elutazni a meccsre, így a párharcot áttették szerdán 19 órára. A tervek szerint ezt követően még egy párosmeccset játszik az SZFC a szintén harmadosztályos FC Zágonnal. Tornán a teremlabdarúgók Erős felkészülési tornára hívták az udvarhelyi teremlabdarúgó-csapatot: a tavalyi ezüstérmes a Románia-kupa-győztes Dévai Autobergamo otthonában vendégszerepel, először a magyar pontvadászat döntősével küzd meg. A Dacica-kupa nevet viselő rendezvény negyedik együttese az újonc, Concordia Chiajna lesz. A műsor: holnap: FK Székelyudvarhely – MVFC Berettyóújfalu (18), Dévai Autobergamo – Concordia Chiajna (20); vasárnap: kisdöntő (10.30), döntő (12.30).[/box]

Józsa Csongor

TOVÁBBI CIKKEK:

„Hazatért” szülőfalujába Erdély néhai választott püspöke

Felavatták Csíkszenttamás első köztéri szobrát vasárnap délben. A felcsíki település központi parkjában a csíkszenttamási származású Csíkszenttamásy Máté Erdély egykori választott püspökének mellszobrát Tamás József,...

Halálra taposták egymást a szurkolók

Legalább 174-en – köztük több gyerek – meghaltak és százan megsérültek egy futballmeccsen Indonéziában, miután a játék végén a pályát elözönlő szurkolók a könnygázt...

Riadó volt Verespatakon egy gátrepedés miatt – 84 személy elhagyta otthonát

Evakuálták Verespatakon a Tăul Mare mesterséges halastó közelében élő lakosokat vasárnapra virradóan, miután a község polgármestere az 112-es segélyhívó számon jelezte, hogy repedés van...

Legfrissebb