Autópálya helyett áramszünet

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc

Üdvözlöm Önöket, több mint harminc évvel a rendszerváltott Romániában, ahol már nem az autokrata vezető, hanem a multicégek diktálnak!
Történt ugyanis, hogy túlméretes rakomány érkezett városunkba – ezzel önmagában nincs is gond, minden cég ott fejleszt, ahol éppen tud. Csakhogy ez már a sokadik szállítmány, amit végigvonszolnak a fél országon, forgalomkorlátozást és többórás áramszüneteket okozva azokon a településeken, ahol áthaladnak. 
Fogy a sör rendesen az egész országban, és az is biztosan kijelenthető, hogy a politika és a gazdagság, akarom írni a gazdaság kéz a kézben járnak. 
Az elmúlt években a legtöbb európai állam teleszőtte autópályákkal országának térképét, és ezek az utak a valóságban is járhatók. Románia is megtette volna mindezt, csakhogy elképesztően drága a nyersanyag, illetve a munkaerő megfizethetetlen ott, ahol a nettó havi minimálbér alig haladja meg a 300 eurót, és minden nyersanyag karnyújtásnyira, házon belül a rendelkezésünkre állna. Még csak brit tudósokra sincs szükségünk ahhoz, hogy képbe kerüljünk: az autópályák építése országunkban nem a drága munkaerőn múlik. Ismerek valakit, akinek az ismerőse külföldön dolgozik, és hetente négyszáz eurót keres szakképesítés nélkül, ehhez képest nem sok a havi 308 euró. 
Politika és multik. A két túlméretezett rakomány legalább két hétig utazott szárazföldön és minimum öt megyét érintett. Ami azt jelenti, hogy tévé-, internet-, és áramszolgáltatók egyaránt végigkísérték a konvojt, ahogy a rendőrség is. A lakosságot közleményben értesítették, hogy áramszünetre készüljenek. Felénk már csak így mennek a dolgok, a multinak mindent is lehet, segít a politikum, a nép meg kussoljon. Nyugaton hetente gurul el sokkal nagyobb távokat megtéve túlméretezett rakomány. Szintén ismerősöm ismerősétől tudom, hogy Nyugaton ezt elegánsabban csinálják. Egyszerűen lezárják az autópálya egyik sávját, és a rakomány különösebb fennakadás nélkül helyszínre érkezik, nem kell minden szervet haptákba állítani Konstancától Csíkszeredáig. Ebben persze nem a multi a hibás, gondolom, ő fizetett a nem mindennapi mutatványért. 
Talán ha az autópályát is multi készítené, a politikusainknak is több munkájuk lenne az ollóval. 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!