Attila sör édes savóból

Második díjjal tértek haza a Sapientia – EMTE hallgatói Temesvárról, a IV. Ecotrophelia Románia, Ökoinnovatív élelmiszer-előállító versenyről. A siker kulcsa ezúttal a világon egyedülálló, 40 százalékban savót tartalmazó Attila, the Drink of Gods elnevezésű sör volt, amelyet két év alatt fejlesztettek ki.

Az ezüstérmes csapat. Hódító sör
Az ezüstérmes csapat. Hódító sör

Háromszéki Eszter
haromszeki.eszter@hargitanepe.ro
Idén Temesváron rendezték meg a IV. Ecotrophelia Ökoinnovatív élelmiszer-előállító nemzetközi verseny országos döntőjét, amelyen 11 romániai egyetemi központ – Iaşi, Kolozsvár, Temesvár, Sucsáva, Nagyvárad, Galac, Nagyszeben, Brassó, Târgovişte, Krajova és Csíkszereda – összesen 19 csapata mérte össze tudását és mutatta be a hallgatók által készített ökoinnovatív termékeket – tudtuk meg a csíkszeredai egyetem docensétől, Salamon Rozáliától. A verseny célja olyan élelmiszer előállítása, ami még nincs piacon, receptjében, technológiájában pedig valami újdonság található, azaz innovatív, illetve ökológiai szempontból kíméli a környezetet, azaz valamilyen mellékterméket vagy az élelmiszeriparból származó hulladékot használnak fel – magyarázta.
Az Attila sör esetében ez a melléktermék az édes savó, amelyet csak kis mennyiségben használnak fel a tejpor előállítására, nagyobb részben azonban takarmányként hasznosítják vagy kidobják. Azonban mivel tele van szerves anyagokkal, nagyon környezetszennyező, és jelentős költséget jelent az ilyen szennyvíz megtisztítása – tudtuk meg. Lengyelországban ugyan készítenek savóból sört, de arra még nem volt példa, hogy az előkészített savót és a sörlevet összekeverve, együtt erjesszenek sört – fejtette ki a tanárnő. Hozzátette, hosszú folyamat áll mögöttük, amíg ihatóvá vált a sör, előbb egy barna változattal próbálkoztak, de végül a világosabb mellett döntöttek, amelyet a verseny előtt konferenciákon és más eseményeken kóstoltattak.
A versenyen a termékeket élelmiszer-ipari, élelmiszer-minősítési szakemberek és menedzserek értékelték, figyelembe véve a termék eredetiségét, újdonságát, ipari termelési megvalósíthatóságát, érzékszervi tulajdonságait, a csomagolási körülményeket, piaci promócióját, a termék és technológia környezetbarát jellegét és a termékelőállítás üzleti tervét, ezért jelentős dokumentációt is összeállítottak, megtervezték az üveg címkéjét, és még reklámfilmet is készítettek a csíkszeredai diákok.
Végül szakmai és tudományos bemutatóból, illetve érzékszervi bírálatból álló megmérettetésen a hallgatók, Bán Delinke, Kolozsi Orsolya, Kuzman Hajnalka, Szőcs Hunor, Tankó György és Vultur Alexandru az Attila, the Drink of Gods nevezetű savós sörükkel a második helyen végeztek. Az Ecotrophelia 2015 Románia verseny győztesei a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem hallgatói, akik októberben, a Milánóban sorra kerülő európai döntőben fogják képviselni Romániát.
Arról, hogy piacra kerülhetne-e az Attila sör, Salamon Rozália elmondta, technikai akadálya nincs, csupán befektetőre lenne szükség, illetve egyfajta mentalitásváltásra, hiszen egyelőre a székely emberek elég bizalmatlanok, amikor meghallják, hogy savót tartalmaz a sör.