2021. május 7, péntek.
Hirdetéscustom_html_banner1

Átalakított magyar és román bajnokság

A nyártól kezdve mind a román, mind a magyar labdarúgó-bajnokságok küzdelmei átalakulnak. Érintve lesznek az alsóbb ligák is. Az FK Csíkszeredának, ha marad a tavaly elfogadott tervezet, akkor legalább 34 meccse lesz a következő idényben.

Jóval több meccset kell játsszon a következő idényben az FK Csíkszereda Fotó: Halmágyi Zsolt
Jóval több meccset kell játsszon a következő idényben az FK Csíkszereda Fotó: Halmágyi Zsolt

Darvas Attila
darvas.attila@hargitanepe.ro
Egyik napról a másikra módosították a magyar labdarúgó-bajnokság következő évi menetrendjét. A Magyar Labdarúgó Szövetség eredetileg a 2016/2017-es idénytől szerette volna csökkenteni a bajnokságban szereplő csapatok arányát, ám mivel több klub nem kapott rajtengedélyt, ezért kényszermegoldásként már idén bevezetik. A Román Labdarúgó Szövetség viszont már a tavaly elfogadta a csökkentésről szóló határozatot. Itt is minden bajnokság érdekelt volt a módosításban.

12 csapatos NB1
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége korábbi döntése szerint a licencadó folyamat lezárásával véglegessé vált, hogy az NB I a 2015–2016-os szezonban 12 csapattal indul útjára. A bajnokság végén az utolsó két helyezett kiesik a másodosztályba. A lebonyolítás a csapatok véleményének ismeretében – a dán modellnek megfelelően –
3 x 11 forduló lesz. E szerint az első két körben oda-vissza mérkőző csapatok a harmadik körben úgy játszanak, hogy az előző bajnokság első hat helyezettje (azaz a 2014–2015-ös végeredmény alapján a Videoton, a Ferencváros, az MTK, a Debrecen, a Paks és az Újpest) lesz hatszor a pályaválasztó, míg a többiek – köztük a két újonc – ötször játszanak hazai környezetben. Az MLSZ elvetette a rájátszás ötletét, mivel úgy véli, az alsóházi rájátszásban azok a csapatok, amelyek már nem eshetnek ki, de sokkal feljebb sem kerülhetnek, unalmas mérkőzéseket játszanának. Az első osztály küzdelmei július 17-én indulnak, és a jövő nyári Eb-döntő miatt május 8-án zárulnak. Az NB II-es és az NB III-as bajnokság augusztus 3-án rajtol.

14 csapat a Liga 1-ben
A Román Labdarúgó-szövetség Végrehajtó Bizottsága már a tavaly döntött a módosításról. Az idei szezonban hat csapat esett ki az első ligából, míg kettő jutott fel.
A 2015/2016-os idényben az első ligában 14 csapat indul. A bajnokságot július 11-én kezdik az érintettek. Egy oda-visszavágó kör után alsóházi és felsőházi rájátszást rendeznek. A felsőházban hat, míg az alsóházban nyolc csapat lesz érdekelt. Mindkét helyen egy újabb oda-visszavágó kör következik. Az alsóházból az utolsó kettő esik ki, míg a 12. helyezett és a második liga harmadikja selejtezőt játszik. A második ligában egy csoport lesz, amelyet a tervek szerint 20 csapat fog alkotni.

Nehéz idény elé néz az FK
Hargita megyét a harmadik ligában jelenleg csak az FK Csíkszereda képviseli. A második pályázó az FC Székelyudvarhely, amely még nem nyerte meg a megyei bajnokságot, de legnagyobb ellenfele az FK második számú csapata, amely nem jogosult az osztályozóra. Az udvarhelyi csapat majd e hónap során még selejtezőt is kell játsszon. Az ellenfél még nem ismert.
Az viszont már ismert, hogy melyek a honi szövetség elképzelései a harmadik ligával kapcsolatosan. A tavaly megszavazott módosítások szerint a harmadik ligában négy csoportot – az eddigi öttel szemben – hoznak létre egyenként 18-18 csapattal. A második ligába csupán az első helyezettek jutnak fel, míg kiesni a csoportok utolsó négy helyezettjei fognak.
Ennek fényében óriási harcok lesznek a bentmaradásért. Viszont ha folytatódik a román csapatok azon szokása, hogy a bajnokság előtt, vagy alatt folyamatosan visszalépnek a küzdelmektől, akkor a második, illetve harmadik liga tervezete alaposan borulhat.

Előző cikkTestvérgyilkosság?
Következő cikkCsíki sikerek

Kapcsolódó cikkek:

Az erdélyi magyar iskolák kevésbé zsúfoltak és jobban felszereltek, mint a romániai átlag

Az Erdélystat.ro portál az Országos Statisztikai Intézet (INS) iskolai infrastruktúrára vonatkozó, a 2018-2019-es tanévben végzett felmérésének és a magyar iskolákban végzett saját 2019-es felmérésének...

Csupán negyvenezer nyugdíjas kap üdülési utalványt idén

Románia mintegy ötmillió nyugdíjasából csak negyvenezren kapnak üdülőjegyet valamely fürdőhelyiségbe 2021-ben – jelentette be szerdán a Fürdőturisztikai Munkáltatói Szövetség (OPTB) elnöke. Nicu Rădulescu azt mondta:...

Cîţu: Románia és Magyarország kölcsönösen elismeri az oltási igazolványokat

Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat, ugyanakkor nem biztos, hogy erről megállapodást is alá kell írni – mondta Florin...

Legfrissebb