Átadták az első két felújított óvodát

Megújult az első két csíkszeredai oktatási intézmény: az átfogó energetikai korszerűsítést célzó program eredményeként átadták az Aranyalma és a Tulipán óvoda modernizált épületét.

Csütörtökön, illetve pénteken helyszíni bejárás során, a megbízó csíkszeredai polgármesteri hivatal képviselői, a kivitelezők, műszaki szakemberek, valamint a sajtó munkatársainak jelenlétében adták át a két kívül-belül megújult óvodaépületet. A Tulipán Óvoda esetében a februárban elkezdett munkák magában foglalták a tető- és a nyílászárók cseréjét, korszerűsítették az elektromos hálózatot és a fűtést, valamint a tűzvédelmi rendszereket is. Ezenkívül az épület új szellőztetőrendszert is kapott, amely minden helyiséget folyamatosan ellát friss levegővel. A megújult intézménybe összesen 251 óvodás, napközis és előkészítő osztályos gyermek jár.

A Tulipán Óvoda is megújult külsőt kapott a még 2019 őszén elkezdett beruházás nyomán, a belső munkák pedig magukban foglalták a nyílászárók- és a padló cseréjét, a fűtés- és az elektromos hálózat korszerűsítését. Az Aranyalmához hasonlóan modern szellőztető-rendszert is építettek, valamint napkollektorokkal látták el az épületet. A felújított Tulipán Óvodába 88 gyermek jár, akik kéthetes kényszerszünet után térhetnek vissza az intézménybe.

A két épület felújítása az összesen 13 csíkszeredai oktatási intézményt érintő épületenergetikai korszerűsítési program keretében történt meg. A költségek az Aranyalma esetében 5,7 millió, míg a Tulipán esetében 1,9 millió lejre rúgtak. Mint a helyszínbejárások során Ráduly Róbert Kálmán leköszönő csíkszeredai polgármester elmondta: mindkét esetben jelentős részt vállalt a felújítás költségeiből a helyi önkormányzat, az Aranyalma épületén elvégzett munkák költségeinek 44 százalékát állták, a Tulipánnál ez a szám még nagyobb volt: a helyi önrész 48 százalékot tett ki. A felújítások jelentős európai uniós támogatással valósulhattak meg. Amint a városvezető kiemelte: mindkét beruházás esetében helyi cégek és szakemberek végezték el a munkát a tervezéstől a kivitelezésig, csupán a Tulipán Óvoda kiviteli terveit készítette el egy nagybányai kft.