Aszálykárfelmérés a terepen

Elszáradt burgonyainda. Már az eső sem segített rajta Fotó: Domján Levente

Hétvégén Hargita megyében is kezdetét veszi a hivatalosan is bejelentett, aszály sújtotta parcellák helyszíni terepszemléje. A helyi kárfelmérő bizottságok által felmért és láttamozott parcellákat a megyei kárfelmérők szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Szárazság miatt keletkezett, 30 százalékosnál nagyobb terméskiesést elszenvedett gazdák „de minimis” típusú támogatásra számíthatnak.

Elszáradt burgonyainda. Már az eső sem segített rajta Fotó: Domján Levente
Elszáradt burgonyainda. Már az eső sem segített rajta Fotó: Domján Levente

[dropcap]H[/dropcap]argita megye szerte szúrópróbaszerű, helyszíni terepellenőrzéseket tartanak a hétvégén az aszálykárokat bejelentő gazdák parcelláinál a megyei kárfelmérő bizottság tagjai. A mezőgazdasági igazgatóság, illetve a sürgősségi esetek felügyeletének szakemberei lényegében a helyi kárfelmérő bizottságok által már láttamozott, terméskiesés kapcsán felmért parcellákat veszik szemügyre. A mintaszerűen kiválasztott területek ellenőrzése a jövő héten is folytatódik – tájékoztatta tegnap lapunkat Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
A szakember leszögezte: „de minimis” típusú kártérítésre csakis azok a gazdák számíthatnak, akik a mezőgazdasági kultúráikban keletkezett aszálykárt a helyi polgármesteri hivatalokban található űrlap kitöltésével hivatalosan is bejelentették, a szárazság miatti terméskiesés nagyságát pedig a helyi kárfelmérő bizottság is megerősítette.
A szakember egyébként attól tart, hogy a megye számos településéről vagy a gazdák, vagy a helyi önkormányzatok passzivitása miatt az érintettek nem minden esetben jelzik a mezőgazdasági földterületeiken keletkezett aszálykárokat. Emiatt Török Jenő attól tart, hogy a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság előzetesen felmért, a szárazság nyomán jelentős, 30-50 százalékos terméskieséssel sújtott 163 ezer hektárnyi kiterjedésű mezőgazdasági területnek nem minden parcella-része lesz „papírral” lefedve.
Ami az elmúlt napok csapadékban gazdag időjárását illeti, Török reményét fejezte ki, hogy ha nem is teljes mértékben, de a legelők, illetve a kaszálók egy része még az idei, legeltetési és takarmánytermelési szezonban képes lesz a regenerálódásra. A szakember szerint a napokban lehullott csapadékmennyiség a kukorica, silókukorica és a cukorrépa megújulásában is értékes szerepet tölt be, a tönkrement, elszáradt növényzetű burgonyaültetvényeken azonban az eső már nem segít. „Esetleg csak a földet puhítja, így a pityóka betakarítása válik könnyebbé” – jegyezte meg a szakember. Így szinte biztossá vált: a burgonyatermelő gazdáknak idén félterméssel kell beérniük.

Domján Levente

: an accessible web community