Arafat: a Covid-igazolvány nem diszkrimináció

Raed Arafat

Raed Arafat belügyi államtitkár szombaton kijelentette, hogy az a kormányhatározat, amely az uniós Covid-igazolványt bizonyos tevékenységekhez való hozzáféréshez kötelezővé teszi, nem jelent korlátozást, és nem lehet diszkriminációról beszélni.

– Hangsúlyozom, hogy a határozat nem vezet be korlátozásokat (…) Ahelyett, hogy mindent teljesen lezárnánk 3 ezrelék fölött, 3 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségi ráta esetére találtunk egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a gazdasági tevékenységeket bizonyos egészségügyi ellenőrzés mellett folytatni lehessen – szögezte le Arafat szombati sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett, hogy az igazolvány alapján bárki részt vehet a különböző tevékenységeken, aki be van oltva, vagy átesett a koronavírus-fertőzésen, vagy pozitív teszteredményt tud felmutatni.

– Ez azt jelenti, hogy nem beszélhetünk diszkriminációról. (…) Mindenki részt vehet bármin, ha eme három kritérium egyikének eleget tesz – nyomatékosította a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője. Hozzátette, nagyon nehéz ellenőrizni az egészségügyi óvintézkedések betartását az esküvőkön, keresztelőkön vagy más magánjellegű eseményeken.

A kormány pénteken fogadta el azt a határozatot, amely révén az uniós Covid-igazolvány felmutatásához köti a bizonyos tevékenységekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférést azokon a településeken, amelyeken a SARS-CoV-2-fertőzések aránya 3 és 6 ezrelék közötti.

A kormány közleménye szerint azokon a településeken, illetve megyékben, amelyekben a koronavírussal történt megfertőződések aránya az utóbbi 14 napra átlagolva 3 ezrelék fölötti, és kisebb vagy egyenlő 6 ezreléknél, bizonyos tevékenységekhez és szolgáltatásokhoz csak  azok férhetnek hozzá, akik megfelelnek a járványügyi előírásoknak. Azaz azoknak, akiket beoltottak a SARS-CoV-2 vírus ellen, és eltelt legalább 10 nap az oltás teljes adagjának felvétele óta; továbbá akik 72 órásnál nem régebbi, negatív eredményű RT-PCR-tesztet vagy 48 órásnál nem régebbi, negatív eredményű antigéngyorstesztet tudnak felmutatni; valamint akik átestek a betegségen, és igazolni tudják, hogy a fertőzés kimutatása óta több mint 15 nap, de kevesebb mint 180 nap telt el, nem kell tartaniuk a korlátozó intézkedésektől.

A negatív teszt felmutatására vonatkozó kötelezettség nem vonatkozik a 6 évesnél kisebb gyerekekre.

Agerpres