Apró falvak fejlesztése

Négyalkalmas képzés és mentorálás volt a nyertesek jutalma FOTÓ: SZKA

A várostól és a községközponttól távol élő közösségek, kis lélekszámú falvak tettre kész csoportjai vehettek részt a négy alkalomból és egy mentorálási időszakból álló képzésen, a Cselekvő Vidéki Kisközösségek – ProActive Rural projekt keretein belül. A tevékeny két év után a záróeseményre Recsenyéden került sor a szervezők és résztvevők jelenlétében.

Július 29-én zárult a 2020-ban útjára indított Cselekvő Vidéki Kisközösségek – ProActve Rural projekt, melynek célja a falusi községközpontoktól távol eső települések fejlesztése és támogatása. Az Insert Egyesület szervezésében és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA), valamint a magyarországi Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE) partnerségében civil szervezetek és kisebb baráti csoportok jelentkezését várták, akik közül az öt kiválasztott pályázó egy képzéssorozaton vehetett részt. A tizenhárom jelentkező közül két forduló után végül Bágy, Firtosváralja, Kénos, Székelymagyaros és Székely­muzsna települések csapatai kerültek be a programba, valamint kivételesen egy hatodik csoportnak is lehetőséget adtak a képzésen való részvételre.
A négy alkalomból és egy mentorálási szakaszból álló képzésre 2021 júniusától 2022 áprilisáig került sor. A program részeként a csoportok segítséget kaptak a helyi problémák beazonosításában, valamint elsajátíthatták azokat a lehetséges megoldási stratégiákat, melyekkel fejlesztéseket és a megfelelő emberi, természeti erőforrásokat mozgósíthatják.
A hétvégi záróeseményre Re­cse­nyéden gyűltek össze a program szervezői és támogatói, valamint a résztvevő csapatok, ahol Csáki Rozália, az SZKA ügyvezető igazgatója köszöntötte a képzésen résztvevő közösségfejlesztőket és a meghívottjaikat, akik ezt követően külön-külön mutatkoztak be és ismertették a projekt közben elért eredményeiket, jövőbeli terveiket. A bemutatók után Molnár Aranka, a KÖFE képviselője felkérte a képzést teljesítő csapatokat, hogy asztalról asztalra járva beszéljék meg a lehetséges együttműködési feltételeiket, ezzel is lehetőséget teremtve a vidéki falvak közti átjárásra. Kiemelte, közösségben dolgozni sokat jelent, módszereket átadni könnyebb, mint egy szemléletmódot, ezért a civil szervezetek abban próbálnak segíteni, hogy a kis települések az egész közösséget össze tudják fogni. Zárásként Nemes Melinda, a projekt felelőse további jó munkát és eredményes közösségépítést kívánt a program résztvevőinek.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community