Áprilistól a háziorvosok is oltanának koronavírus ellen

A családorvosok is oltanak koronavírus ellen áprilistól – jelentette be kedden a Covid-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Dr. Valeriu Gheorghiţă azt mondta: az előzetes felmérések szerint az orvosok 50-55 százaléka venne részt az oltási munkában.

A CNCAV vezetője mintegy 5000 családorvos közreműködésére számít, akik egyenként 100-100 embert tudnának immunizálni hetente.

Külföldieket is oltanak

Közvetlenül az oltási platformon kérhetnek időpontot az immunizálásra azok az idegen állampolgárok, akik tartózkodási engedéllyel vannak Romániában – tett hozzá Valeriu Gheorghiţă.

Azok a külföldi állampolgárok, akik nem rendelkeznek a román hatóságok által kiállított személyi számmal (CNP), de van romániai tartózkodási engedélyük, közvetlenül az oltási platformon kérhetnek előjegyzést. Nekik egyéni azonosító kódjuk lesz, például az útlevélszám alapján.

Az idegen állampolgárok számára várhatóan április 10-én nyílik meg az oltásra való előjegyzés lehetősége – mondta a katonaorvos.

Új Moderna-oltópontok

Április 6-ától további 12 oltópontot helyeznek üzembe a Moderna által kifejlesztett vakcinával történő immunizálásra – mondta Valeriu Gheorghiţă. Ezáltal legalább napi ezerrel nőhet a Moderna vakcinájával beoltott személyek száma.

Április 13-ától a Pfizer-BioNTech oltóanyagának felhasználására is megnyitnak további 144 oltópontot – tette hozzá a katonaorvos a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

Növelik a beoltás ritmusát is, a tervek szerint április 10-étől egy oltóponton 12 óra alatt már nem 60, hanem 90 személy immunizálására lesz lehetőség. Ezzel a már várólistán lévő emberek várakozási ideje is lerövidül, áprilisban pedig a mobil oltóközpontok is üzemképessé válnak – tette hozzá Valeriu Gheorghiţă.

HN-információ