Áprilistól az ország bármely gyógyszertárában kiadják vényköteles gyógyszereket

Az egészségbiztosítással rendelkezők 2021 április elsejétől az ország bármely gyógyszertárában kivehetik vényre adott gyógyszereiket, függetlenül attól, hogy az illető patikának ugyanazzal az egészségbiztosító pénztárral van-e szerződése, amellyel a vényt felíró orvosnak – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS).

Kivételt csak azok a különleges szerződések alapján felírt gyógyszerek képeznek, amelyeknél feltételként szerepel, hogy a szállító ugyanazon egészségbiztosító pénztárral áll szerződésben, mint a vényt kiállító orvos.

Ha eddig egy gyógyszertárnak két egészségbiztosítóval volt szerződése – a megyeivel, valamint a védelem, a közrend, a közbiztonság és a bírói hatóság egészségbiztosító pénztárával (CASAOPSNAJ) –, akkor az új szabályozás értelmében április 1-től az illető patikának választania kell egyet a két szerződés közül. Ez a szerződés 2021. június 30-áig marad érvényben.

Az egészségügyi biztosító rendszeren keresztül egészségügyi ellátást, gyógyszerek és orvosi felszerelések biztosítását szabályozó új, 2021–2022-re szóló keretszerződés jóváhagyását követően minden gyógyszertár egyedi szerződést fog kötni egy egészségbiztosítási pénztárral. Ez a szerződés 2021. július elsején lép érvénybe – közölte a CNAS.

Az új szabályozást egy csütörtökön elfogadott határozatba foglalta bele a kormány. Indoklása szerint az intézkedés meg fogja könnyíteni a páciensek hozzáférését a szükséges kezeléshez.